Dat Johan Cruijff in 1999 het initiatief nam om de Johan Cruyff Academy te starten om topsporters te helpen studeren en vijf jaar later ook het Johan Cruyff College, zal bekend zijn. Maar wist je dat Johan ook behoorlijk streng kon zijn voor zijn kinderen in dat opzicht en dat hij Jordi een tijdje van voetbal haalde, toen zijn schoolresultaten tegenvielen? En dat in een tijd waarin studeren naast topsport nog niet zo gewoon was als nu.
Jordi Cruijff weet precies waarom Johan daar zo op stond: “Mijn vader had het geluk dat hij lang kon blijven spelen en daarna kon kiezen wat hij wilde doen. Maar hij zag om zich heen dat het voor andere sporters heel belangrijk is zich goed voor te bereiden op een toekomst na de sport. Daarom vond hij het heel belangrijk dat ik studeerde. Ik ben hem daar nu erg dankbaar voor.”
Jordi Cruijff volgde in de voetsporen van zijn vader: Hij was profvoetballer bij onder andere FC Barcelona en Manchester United en na het beëindigen van zijn spelerscarrière, werd hij technisch directeur bij onder andere Maccabi Tel Aviv. Vanaf 1 augustus 2021 is hij technisch adviseur bij FC Barcelona. Maar daarnaast heeft hij dus ook de kans gehad – en gegrepen – om te studeren, iets wat voor zijn vader niet was weggelegd.
Mijn vader vond het oneerlijk dat hij zelf destijds moest kiezen tussen sport of studeren . En hij wist ook dat er een dag komt, dat je sport voorbij is maar het leven doorgaat. Dan is het goed, als je met dat nieuwe leven om kan gaan. Dus hij vond het belangrijk dat, terwijl je sport, je ook klaar bent voor de volgende stap.
“Mijn vader vond het oneerlijk dat hij zelf moest kiezen tussen sport of studeren. Hij zag in hoe belangrijk het is dat sporters goed voorbereid zijn op de volgende stap” – Jordi Cruijff
Door wat hij allemaal bereikt had, kon mijn vader eigenlijk kiezen wat hij wou doen na zijn carrière. Maar de meeste sporters moeten gewoon werk zoeken. Dus, ja … hoe doe je dat? Nu is er de Johan Cruyff Academy en het Johan Cruyff College, maar toentertijd was dat heel moeilijk.
Jordi Cruijff als technisch directeur van Maccabi Tel Aviv.
“Mijn vader was daar best streng in: 'Als je op school niet je best doet, dan ga je niet voetballen', zei hij” – Jordi Cruijff
“Achteraf ben ik blij dat hij me pushte om te studeren. Ik kon dankzij mijn sportbusiness-opleiding snel aan de slag als sport director” – Jordi Cruijff
Ten eerste kennen ze de sportwereld natuurlijk inside-out. Ze hebben alles zelf meegemaakt. Ze begrijpen als geen ander welke discipline je nodig hebt voor sport, met name topsport. Je moet er veel voor laten. Topsporters leven echt voor de sport. Het is een sacrifice, om zo hoog of ver mogelijk te komen.
En ik denk dat het belangrijk is dat ze ook alle emoties in sport hebben meegemaakt, positieve en negatieve. Je hebt dan toch een beetje meer begrip van de situatie van de sporter en als je dan een jonge sporter hebt en die belandt in een dip, dan weet je hoe je die moet helpen. Je weet vaak gewoon veel meer dan je zelf denkt.
“Sporters hebben alle emoties in de sport meegemaakt en weten daardoor vaak veel meer dan ze denken. Je moet natuurlijk wel structuur brengen, dat is duidelijk” – Jordi Cruijff
Je moet wel structuur brengen, dat is duidelijk. Ik denk dat je een enorm voordeel hebt, als je beide werelden, als sporter en young professional in de sportsector, meegemaakt hebt en dat je voor beide werelden klaar bent: om je vak uit te voeren, te managen en dat je de sporters heel goed begrijpt, zodat je ze kan helpen om die stap omhoog te maken.
Nou, daar zijn verschillende redenen voor, denk ik. Ten eerste is de inhoud gericht op sport, ook met docenten die toch een bepaalde sportmentaliteit hebben. Dus dat alles komt echt op de sport af.
En ik denk ook de teamspirit in de les. We juichen bijna harder als een sporter succes heeft gehaald dan de sporter zelf. Dus ik denk dat dat gevoel van blijdschap, als een sporter het heel goed doet, ons helpt om flexibeler te zijn bij bepaalde lessen en begrip te tonen als de sporter afwezig is door sport. Ik denk dat dat heel belangrijk is.
“We juichen bijna harder als een sporter succes heeft gehaald, dan de sporter zelf. De hele drive is gebaseerd op sport, ik denk dat dat heel belangrijk is” – Jordi Cruijff
En het feit dat de sporter met allemaal andere sporters bij elkaar zit. Dat het elke ochtend – of in ieder geval de maandagochtend – eventjes 20 minuten over het weekend gaat, zo van: ‘hoe is het met die gegaan, of met dat gegaan’.
“Het is goed als sporters bij elkaar en met elkaar over het weekend kunnen praten, zo van: hoe is het met die gegaan” – Jordi Cruijff
Ik denk dat dat gevoel – de hele drive – dat die is gebaseerd op sport, ik denk dat sporters zich daar erg comfortabel bij voelen. Ja, dan is het net alsof je in een kleedkamer zit, maar je krijgt eigenlijk les. Dus ik denk dat dat gevoel belangrijk is, een beetje een home feeling. En het gevoel dat je sport wordt gerespecteerd én dat je tegelijk wat moet leren.
Jordi Cruijff op het hoofdkantoor van Johan Cruyff Institute in Barcelona.
Jordi Cruijff op het hoofdkantoor van Johan Cruyff Institute in Barcelona.