Chelsey Heijnen
3 May 2022Daphne Nierop
25 May 2022Behaalde Olympisch zilver tijdens de Olympische Spelen van Tokio
Ramsey Angela is alumnus van het Johan Cruyff College en ging tijdens zijn studietijd naar de Olympische Spelen in Tokio, waar hij zilver op de 4x400 meter estafette haalde
Ramsey Angela studeerde in 2021 af aan het Johan Cruyff College Roosendaal, waar hij de studie Sport & Business heeft gevolgd. Tijdens zijn studietijd ontwikkelde hij zich verder in de atletiek. Op de Olympische Spelen in Tokio 2021 behaalde hij met het Nederlandse estafetteteam een zilveren medaille. Hoe kijkt Ramsey erop terug en hoe gaat het nu met de sportieve atleet?
Had je verwacht dat je nu al op de Olympische Spelen zou staan?
Ik moet eerlijk bekennen, dat als de Olympische Spelen in 2020 waren geweest, dat het dan waarschijnlijk nog te ver weg was geweest. Toen het een jaar werd verplaatst, zagen mijn teamgenoten en ik ineens veel meer mogelijkheden. Ik wilde me individueel ook kwalificeren op de 400 meter horden, maar helaas is dat net niet gelukt. Maar na het succes op de 4x400 meter estafette, heb ik daar bijna niet meer aan gedacht.
“Toen de Olympische Spelen een jaar werden verplaatst, zagen mijn teamgenoten en ik meer mogelijkheden” – Ramsey Angela
Begin 2021 namen we deel aan het EK indoor en het WK estafette. Daar werden we bij beide kampioen. Dat beloofde al veel goeds voor de Olympische Spelen. De gedachte dat we misschien kans zouden maken op een Olympische medaille, kwam vooral na het WK estafette in mei 2021, waar we ook kampioen werden.
“Dan zit de hele tijd in je hoofd, dat je gewoon echt op de Olympische Spelen gaat staan!” – Ramsey Angela
Alhoewel we tijdens dat WK niks te horen kregen, wisten we dat als we een finaleplek zouden behalen, we ook automatisch gekwalificeerd zouden zijn voor de Olympische Spelen. En toen stonden we ineens in die finale! Dan wil je eigenlijk genieten van het feit dat je naar de Olympische Spelen gaat, maar je moet ook dat kampioenschap nog succesvol eindigen. Toch zit dan de hele tijd in je hoofd dat je gewoon echt op de Olympische Spelen gaat staan. Dat is dan ineens werkelijkheid!
Hoe heb je het Olympische succes ervaren?
Er waren wel ervaren Olympiërs, die ons hadden verteld dat je na een succes veel media-aandacht krijgt en dat soort dingen. Maar als ik iets zou moeten meegeven aan toekomstige Olympiërs: hier ga je niet op voorbereid zijn! Het was echt heel veel!
“Door het succes waren we ineens Nederlands trots. Je wordt uitgenodigd voor allerlei tv-programma’s” – Ramsey Angela
Het is misschien bij elke Olympische Spelen anders, maar wij kregen een enorme hoeveelheid aandacht. Door het succes waren we ineens Nederlands trots. Je wordt uitgenodigd voor allerlei tv-programma’s en talkshows, ook van partijen waar je nooit van had verwacht er in beeld te komen. Inmiddels is het allemaal wat rustiger en is het qua aandacht wat gedaald, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er echt van heb genoten. Je weet als sporter dat een jaar zo voorbij is en dat je ook echt moet genieten van je successen. Dat heb ik zeker gedaan!
Video:"Nederland haalt verrassend zilver op 4x400m. Bron: Eurosport
Hoe hebben jullie toegewerkt naar dat Olympisch succes?
Dat werd ingezet door onze hoofdcoach Laurent Meuwly, samen met onze andere hoofdcoach Bram Peters. https://www.atletiek.nl/nieuws/laurent-meuwly-durft-successen-aan-te-kondigen. Sinds 2019 train ik in hun groep. Zij startte in een periode dat de atletiekbond meer aandacht ging besteden aan de 400-meter nummers: de 400 meter, de 400 meter horden en de 4x400 meter estafette. Vanaf toen is het doel gesteld om het niveau in Nederland op te krikken.
“Het was met het hele team volle focus op dat evenement" – Ramsey Angela
Toen bekend werd dat de Olympische Spelen een jaar werden verplaatst naar 2021, wisten we al dat we een kans maakten op een finaleplek of een medailleplaats op de Spelen. Dus het was met de hele groep volle focus richting dat evenement.
En hoe zag jouw eigen atletiekloopbaan eruit?
Mijn vader was vroeger ook 400 meter en 800 meter atleet. Ook zat mijn zus al op atletiek. Ikzelf wilde vroeger heel graag voetballen, maar ik had daar geen aanleg voor. Atletiek lag dichtbij voor mij. Ik was ongeveer 11 jaar toen ik ermee begon. Ik wist toen nog niet goed wat atletiek eigenlijk inhield. Ik kende Usain Bolt, omdat hij wereldrecordhouder was en dat soort dingen, maar verder niet.
“Ik kende Usain Bolt, maar verder wist ik in het begin eigenlijk niet wat atletiek inhield" – Ramsey Angela
Maar ik vond vrij snel mijn passie in de hordenummers. Als jonkie begon ik met de 80 meter horden, toen op een gegeven moment 110 meter horden. Snel daarna begon ik meer te trainen bij PAC Rotterdam, mijn thuisclub. Dat breidde zich uit van 3 dagen naar uiteindelijk 6 dagen.
Pas vanaf mijn 16e ben ik begonnen met de 400 meter en de 400 meter horden. Na die overstap brak ik als jeugdinternationaal best snel door; eerst bij de Carifta games op Curaçao, en daarna het EK en meerdere WK’s.
“Nu ik op Papendal train is het volle focus op de sport” – Ramsey Angela
Sinds 2017 train ik op Papendal, en in 2018 ben ik naar Arnhem verhuisd, waar ik van maandag tot en met zaterdag train. Dat zijn totaal negen trainingen, waarvan drie dagen met twee trainingen. Op zondag probeer ik zo min mogelijk aan mijn sport te denken. Dat is mijn hersteldag.
“We hebben een bepaalde dynamiek met elkaar, waar focus en plezier met elkaar wordt gecombineerd” – Ramsey Angela
Ik wil daarbij wel altijd zeggen, dat ik geluk heb met mijn trainingsgroep. Zij zijn ook gewoon mijn vrienden. Zonder hen zou het mij ook niet lukken. We hebben een bepaalde dynamiek met elkaar, waar focus en plezier met elkaar wordt gecombineerd. Dat helpt mij enorm om mijn doelen te behalen.
Op welke prestaties ben je nog meer trots?
Dat zijn er vier, waarvan twee in 2021. Natuurlijk de zilveren medaille op de Olympische Spelen. En daarnaast mijn bronzen medaille tijdens het EK 2021 U23 in Tallinn. Daar liep ik ook een persoonlijk record op de 400 meter horden. En mijn prestaties van 2018 bij de Carifta games. Dat is een soort EK, maar dan voor de Caribische eilanden. Ik kwam toen uit voor Curaçao en ik werd tweede op de 400 meter horden en derde op de 400 meter.
Wie is voor jou een voorbeeld in de atletiek?
Toen ik met atletiek begon keek ik altijd op naar Churandy Martina. Hij loopt veel 100 meter en 200 meter sprint. Hij komt van Curaçao en daar liggen ook mijn roots. Hij was natuurlijk een echte Nederlandse topper binnen de atletiek. Het waren niet zozeer de prestaties die me aantrokken, omdat het niet mijn onderdelen zijn, maar echt zijn performance. Zo wilde ik later ook zijn.
Wat zijn nu je doelen als atleet?
Met de 4x400 meter estafette gaan we in 2022 voor goud bij het WK in Amerika. En op de 400 meter horden jaag ik heel erg op het Nederland record. Ik wil alles zo snel mogelijk. Ik leg het Nederlands record als doel voor 2022 en als dat niet lukt zal het 2023 worden.
“Op dit moment is mijn droom om individueel een Olympische medaille te halen” – Ramsey Angela
Vroeger zei ik altijd dat ik een Olympische medaille wilde halen, en dan heb je dat ineens. Ik wil nog steeds heel graag een individuele Olympische medaille. We hebben nu met het team zilver, dus wat we nu nog willen is goud. Maar ik ben geen persoon die gaat zeggen: “ik ga voor goud”, want ik weet hoe onrealistisch dat soms kan zijn. Individueel ben ik nog niet eens gekwalificeerd geweest, dus laat ik dat eerst doen. Als ik op een gegeven moment van mijn eigen lichaam weet dat ik in staat ben om in een finale te staan en een medaille te halen, dan zal ik dat van de daken schreeuwen. Maar op dit moment is mijn droom om individueel een Olympische medaille te halen.
Heb je ook activiteiten buiten de sport?
Ik ben best wel veelzijdig. Ik hou van afleiding. Dus ik ben niet alleen bezig met de sport. Ik ben best wel muzikaal, ik speel modern klassiek piano. Ik ben ook fotograaf, op z’n tijd ben ik bezig met mijn eigen projecten. Ook heb ik altijd wel ambities gehad om een eigen marketing en communicatiebureau te beginnen. Misschien ga ik ook wel de media in, zoals meer sporters dat doen. Maar ik heb er nu geen tijd voor. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat ik na het sporten niet op de bank ga zitten omdat ik niet meer weet wat ik moet doen.
Hoe heb jij je tijd op het Johan Cruyff College ervaren?
Ik wilde eigenlijk een opleiding in de luchtvaartsector doen. Ik wilde leidinggevende worden op een luchthaven. Ineens werd ik goed in de sport en moest ik kiezen. Dat vond ik best wel lastig, omdat je in de sport natuurlijk geen garantie hebt. Toen kwam ik uit bij het Johan Cruyff College Roosendaal. Van Rotterdam naar Roosendaal is minder dan een uur met de trein, dus dat was goed te doen.
“Tijdens het eerste jaar wist ik al dat het Johan Cruyff College een school is voor mensen zoals ik” – Ramsey Angela
Tijdens het eerste jaar wist ik al dat het Johan Cruyff College een school is voor mensen zoals ik. Ik viel onder het maatwerk-traject en kon veel onderwijs op afstand volgen. Vanaf het moment dat ik naar Arnhem ging, was het echt te ver om nog naar school te gaan. Toen ben ik alles online gaan volgen. Dat lukte best goed. Ik had eerlijk gezegd gehoopt om het wat sneller te kunnen volgen allemaal, maar met corona kwam er extra tijd bij. Hoe ze voor mij de eindexamens hebben gepland en hoe de docenten zich hebben ingezet, beter kan een sporter zoals ik zich niet wensen.
“Binnen de sport leer je elementen, die je kan toepassen in je studie, zoals doorzettingsvermogen, zelfverzekerdheid en meer gericht zijn op de eindstreep” – Ramsey Angela
Binnen de sport leer je veel elementen, die je kan toepassen in je studie; dingen zoals doorzettingsvermogen, zelfverzekerdheid en meer gericht zijn op de eindstreep. Dus stel dat een opdracht even niet lukt, dan betekent dat niet dat je je diploma niet meer kan halen. Dat is in de sport ook zo. Als de eerste twee wedstrijden niet goed gaan, dan betekent dat niet dat je geen medaille meer kan halen. Dit soort situaties breng ik over naar mijn dagelijks leven, dus ook met school.
Wat het Johan Cruyff College me ook heeft meegegeven, is dat rust ook heel belangrijk kan zijn, juist ook in de sport. Dat is wat het Johan Cruyff College je kan bieden; je kan het op jouw tempo doen en dan haal je het allemaal uiteindelijk wel.