Over ons

Johan Cruyff College is een initiatief van Johan Cruijff en biedt topsporters en talenten de beste oplossing om hun sport met een mbo-opleiding te combineren

“In mijn ervaring bezitten sporters een aantal specifieke kwaliteiten. Ze zijn betrokken en prestatie- en doelgericht. Met dergelijke kwaliteiten en de juiste opleiding, kunnen zij succesvolle professionals worden in de sportwereld. Niemand kan de belangen van de sport beter dienen dan iemand met het hart van een sporter”


Johan Cruijff

Onze tak van sport

Johan Cruyff College is specialist in de combinatie van sport en studie en in de begeleiding van studerende sporters in het mbo.

Ons onderwijs is gebaseerd op het gedachtegoed van Johan Cruijff, waarbij je leert vanuit de ambitie om te groeien en op eigen kracht te spelen en van daaruit samen te werken, samen te winnen en te genieten van het spel.

We bieden flexibiliteit in plaats, tijd en duur van de opleiding, waarbij we optimaal rekening houden met al je sportieve verplichtingen.

Je maakt deel uit van een Cruyff community waarin we één passie delen: sport! En waar je niet alleen tijdens, maar ook na je opleiding deel van uitmaakt.

Topsport

Ambitie om te groeien

Jezelf zijn

Op eigen kracht leren spelen

Team spirit

Samen werken, samen winnen

Scoren

Genieten van het spel

Onze belofte

We zijn veel meer dan de combinatie sport en studie: bij het Johan Cruyff College groei je als sporter, als professional én als mens.

Je topsportprogramma vormt de basis voor het inrichten van je opleiding: we hebben voor elke combinatie topsport-studie een oplossing.

Onze opleidingen

Het Johan Cruyff College is ontworpen voor topsporters en talenten die zich niet alleen als sporter willen ontwikkelen, maar ook na (of naast) hun sportcarrière in de sportsector willen werken.

Doordat je samen met andere sporters studeert, is er een topsportsfeer waarbij je elkaar stimuleert in sport én studie en je ook veel opsteekt over de sporten van je medestudenten.

We leiden op tot trainer/coach (Sport & Coaching) en voor commerciële functies (Sport & Business) in de sport. De onderwerpen in het onderwijs hebben vaak te maken met sport. Keuzedelen als Topsportvaardigheden leveren daarbij een bijdrage aan jouw sportieve ontwikkeling door thema’s als doping, voeding, prestatiegedrag en personal branding te behandelen.

Tijdens je studie aan het Johan Cruyff College leer je de vaardigheden waar de sportsector om vraagt, bouw je unieke (top)sportervaringen op én laat je zien dat je het doorzettingsvermogen hebt om topsport met een mbo-opleiding te combineren! Skills die erg gewild zijn op de arbeidsmarkt, zowel binnen als buiten de sportsector!

Er zijn ook veel afgestudeerden aan het Johan Cruyff College die ervoor kiezen om door te studeren aan het hbo, bijvoorbeeld aan de Johan Cruyff Academy.

Ons netwerk

Het Johan Cruyff College is gevestigd in Amsterdam, Enschede, Groningen en Roosendaal.

Elke vestiging van het Johan Cruyff College is onderdeel van een ROC (regionaal opleidingscentrum), waardoor de landelijke regels voor het mbo –bijvoorbeeld voor lesgeld en studiefinanciering– ook voor het Johan Cruyff College gelden.

De vier vestigingen werken onderling nauw samen. Bij verhuizing door sport of andere omstandigheden, kan je een transfer maken naar een ander Johan Cruyff College.

PASSIE VOOR SPORT

Sport inspireert en biedt een geweldige omgeving om te spelen, toe te passen, te oefenen, te trainen, te leren en te ontwikkelen. Deze passie voor sport is de drijvende kracht in al ons onderwijs én jouw talentontwikkeling.

We zien studenten als spelers, docenten als studiecoaches en collega’s als teamleden. De docenten zijn experts uit de onderwijs- en sportsector en een aantal heeft een (top)sportachtergrond.

Onze studieonderdelen - die we etappes noemen - zijn gericht op de toekomst van de sport. Johan Cruyff College heeft een uitgebreid netwerk in de sportwereld, waarmee we samenwerken voor bijvoorbeeld gastsprekers, studietrips en stages (de beroepspraktijkvorming of BPV). Je leert veel via studieonderdelen over echte sportmerken en -organisaties.

Gedurende je studie ga je ook ontdekken hoe je onderwerpen uit de opleiding kunt toepassen in je eigen sport. De studie wordt daardoor interessanter en je ontwikkelt een bredere kijk op je eigen sport en de sportsector in het algemeen.

De vaardigheden die sporters inzetten om goed te presteren in hun sport –zoals discipline, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid– zijn ook nodig bij studeren en om de pittige combinatie topsport-studie te realiseren. Dankzij je topsportmentaliteit kom je verder, niet alleen als topsporter in jouw sportloopbaan, maar ook als young professional in jouw nieuwe vakgebied.

De kracht van sport is de kracht van het Johan Cruyff College!

CRUYFF COMMUNITY

Johan Cruyff College vormt onderdeel van het Cruyff educatieve netwerk, waar we op inspirerende wijze mensen de ruimte geven voor talentontwikkeling, voor hun eigen toekomst en die van de sport.

Als je het Johan Cruyff College succesvol afrondt, kun je doorstuderen aan de Johan Cruyff Academy (hbo sportmarketing) en het Johan Cruyff Institute (post-hbo, masters en gespecialiseerde cursussen). Gezamenlijk zetten we Johan Cruijff's wens voort en zorgen we ervoor dat sporters de ruimte krijgen om hun talent te ontwikkelen, via sport en studie, om de sportsector en de maatschappij verder te versterken.

Op het Johan Cruyff College zien we onze afgestudeerden –de alumni– als onze ambassadeurs. Zij zijn een voorbeeld voor nieuwe generaties sporters, die na hen komen studeren en we zijn trots op hun topsportcarrières en hun mooie posities in de sportsector of daarbuiten.

De bereidheid onder alumni om hun kennis en kunde over te brengen op de huidige generatie studenten is groot. Zij zijn bijvoorbeeld opdrachtgevers van cases of projecten, gastsprekers, stagebegeleiders of trainers of begeleiders van studenten van het Johan Cruyff College.

Alumni platform

Alle afgestudeerden van het Johan Cruyff College kunnen toegang krijgen tot het digitale alumni-platform Alumni Cruyff Institute. Via dit platform kunnen zij netwerken over de hele wereld met andere afgestudeerden van het Cruyff educatieve netwerk, die allemaal dezelfde passie voor sport delen en op Cruyffiaanse wijze zijn opgeleid.

WORLD OF JOHAN CRUYFF

Johan Cruijff vond dat sporters in een situatie verkeren, waarin zij iets terug kunnen geven aan de maatschappij, want “als je iets voor een ander kunt doen, dan moet je dat doen.”

In 1997 richtte Johan Cruijff de Johan Cruyff Foundation op, om ervoor te zorgen dat kinderen de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen via sport en spel. Studenten en alumni van Johan Cruyff College zijn dikwijls betrokken bij de Johan Cruyff Foundation, als ambassadeur, organisator, stagiair, vrijwilliger of deelnemer aan activiteiten en projecten.

Verder is er de Johan Cruijff ArenA, er zijn straten naar Johan Cruijff genoemd en standbeelden voor hem opgericht, er is een retailmerk met zijn naam, etc. Wil je meer weten over Johan Cruijff, als persoon en waarom hij zo belangrijk was voor Nederland en daarbuiten, of wil je meer weten over alle initiatieven die zijn naam dragen? Kijk dan op www.worldofjohancruyff.com.

Ontdek de wereld van Johan Cruijff!