Wieke Kaptein
20 February 2022Luca Hendriks
2 April 2022Speelde basketbal in de Engelse en Franse competitie
Lies van Straaten is alumna Johan Cruyff College en kreeg de kans om te basketballen in het buitenland in de Franse en Engelse competitie
Basketbalster Lies van Straaten, die succesvol het Johan Cruyff College Amsterdam afrondde, waar ze de richting Sport & Coaching volgde, kreeg met de hulp van docent en bondscoach Hakim Salem de kans om naar een basketbalclub in het buitenland te gaan.
In het seizoen 2020/2021 speelde ze eerst in Frankrijk en later dat seizoen in Engeland. Nu is ze weer terug in Nederland en combineert ze basketbal bij Landslake Lions Dames 1 met een hbo-studie en werk bij Sportcentrum Oudenrijn.
Hoe heb je het basketbal in het buitenland ervaren?
In augustus 2020 vertrok ik naar Frankrijk, waar ik tot oktober bij Escaudain Basket Porte Du Hainaut-NF1 heb gespeeld. Het appartement waar ik woonde was geweldig. Na een kleine make-over voelde het voor mij wel als thuis. Dat is toch belangrijk. Maar covid-19 maakte een hoop dingen anders. Ik heb er helaas maar drie wedstrijden gespeeld en vanwege besmetting rondom het team moest ik een aantal keren in quarantaine.
De communicatie was ook niet altijd perfect, vooral over dingen buiten de club. De fitness en het zwembad waren bijvoorbeeld per dag verschillend open. De club zei dan dat ze open waren, maar als je er na een fietstocht aankwam, bleek het dicht te zijn. Ik moest soms op mijn lippen bijten, aangezien voor mij geldt: ‘afspraak is afspraak’. Hierin kwam ik mijzelf echt tegen.
De trainingen en wedstrijden waren wel van een heel hoog niveau. In Nederland is het spel misschien wat tactischer, maar in Frankrijk is het atletischer en sneller. Er wordt ook minder gefloten, dus je wist dat je elke wedstrijd wel een paar blauwe plekken kon verwachten. Het was van korte duur maar ik heb er een hoop van geleerd, niet alleen de taal, maar ook hoe hard soms het topsportleven kan zijn.
“Dan moet je blijven nadenken en tegen jezelf zeggen waarom je dit wil en erin geloven dat alles uiteindelijk beter wordt” – Lies van Straaten
En toen vloog ik op 30 december van dat jaar ineens naar Newcastle, om te gaan spelen bij Durham Palatinates-WBBL. Ik werd afgezet in een hotel en vierde oud en nieuw alleen in mijn hotelkamer wegens de quarantaineregels. Dan voel je je heel eenzaam, wetend dat je familie keihard aan het werk is om alle oliebollen en appelbeignets te verkopen en wetend dat dit de laatste keer zou zijn voordat het bedrijf werd overgenomen.
Dan moet je blijven nadenken en tegen jezelf zeggen waarom je dit wil en erin geloven dat alles uiteindelijk beter wordt. De eerste drie weken heb ik uit mijn koffer moeten leven. Er waren problemen met het appartement waar ik terecht zou komen, samen met een teamgenoot. Wij waren geen studenten, dus mochten wij daar officieel niet wonen. Uiteindelijk kwam dat goed en zat ik in een supermooi appartementencomplex. Ik heb tot en met mei 2021 in Engeland gespeeld, maar ben daarna teruggegaan naar Nederland.
Welke les neem je vooral mee van jouw buitenlandse basketbalavontuur?
Omgaan met de druk die ik mijzelf opleg. Doordat ik zo’n strever ben, is het lastig als alles nieuw is en je moet presteren volgens jezelf. Als dan iets niet lukt, of het niet gaat zoals je gewend bent, dan voelt dat best frustrerend. Ik moet dan erg mijn best doen, om juist dan bij mijzelf te blijven.
““Ik heb geleerd van de druk die ik mezelf opleg om goed te presteren en hoe belangrijk het is om juist dan bij mijzelf te blijven” – Lies van Straaten
Want ik speel basketbal, omdat ik het een leuk spelletje vind. Het is snel en tactisch, je werkt als team samen naar een bepaald doel. Daarnaast is het gezellig en blijft het elke keer weer leuk als je op het veld staat. Daarnaast doe ik het omdat ik er goed in ben en daar het maximale uit wil halen. Je leert altijd iets nieuws of je verbetert jezelf.
Welke rol heeft bondscoach Hakim Salem in jouw basketballoopbaan gespeeld?
Zelf kom ik niet uit een topsport-familie. Ik kende geen agentschappen, ik wist niet hoe zoiets werkte en ik wist niet hoe de competities eruitzagen over de grens. Dus een beetje hulp had ik zeker nodig. Ik leerde Hakim Salem kennen vanuit het Nederlands 3x3 U18, waar hij ons af en toe training gaf. Later kwam hij ook (top)sportles geven op het Johan Cruyff College Amsterdam.
Hakim vroeg mij of ik ooit naar het buitenland wilde gaan. Dit was –en is– een droom voor mij en Hakim heeft mij toen een aantal contacten gegeven van agentschappen. Daarnaast bleven we vaak na de les iets langer praten en kon hij mij uitleggen hoe het er in het buitenland aan toegaat, qua basketballen en leven. Hij was dus eigenlijk een soort mentor, die in de gaten hield hoe het ging en bij hem kon ik over van alles en nog wat vragen stellen.
Zie jij jezelf weer in het buitenland spelen?
Ik was even in dubio toen ik een aanbod kreeg om in Spanje of Italië te spelen. Maar ik heb besloten om eerst mijn hbo-studie Human Resource Management af te maken. Op mijn 25e ben ik daarmee klaar. In basketbal ben je pas op je 28e op je top en ik kan voorlopig nog genoeg leren in Nederland. Ik sluit het dus niet uit, maar op dit moment wil ik eerst meer zekerheid hebben voor de toekomst, omdat er in vrouwenbasketbal niet veel te verdienen is.
Welke talenten die je via basketbal ontwikkelde, kwamen je goed van pas op het Johan Cruyff College?
Samenwerken, communicatie, discipline, nooit opgeven.
Je moet praten in het veld om te zeggen wat je gaat doen en laten weten wat je wilt. Dit geldt ook voor de studie. Discipline, omdat je coach zegt wat hij of zij van je verlangt, de docent zegt eigenlijk hetzelfde over de studieopdracht. Dus je moet je eraan houden, of je het nou wilt of niet.
Niks gaat zonder slag of stoot in het basketbal, zowel letterlijk als figuurlijk, en tijdens je studie ook niet. Als je iets echt wilt, lukt je alles, dus geef daarom nooit op, ook al lijkt het tegen te zitten.
Hoe heb jij die studietijd ervaren?
Als zeer goed, maar wel met ups en downs. Het lastigste vond ik de samenwerkingsopdrachten, vooral om afspraken te maken over de samenwerking met andere studenten. Maar omdat het zo’n kleinschalige opleiding is, is het contact met de docenten en begeleiders echt top! Zolang je zelf goed communiceert en laat zien wat je wilt, kunnen ze een hoop voor je doen. De mentor, maar ook de docenten, maakten regelmatig tijd vrij, om te vragen hoe het gaat en ze luisterden echt goed naar wat je zegt. Ik denk nog vaak terug aan het 'onzichtbare visitekaartje' dat een docente behandelde: Het gaat er niet alleen om wat voor werk je inlevert, maar ook om je wilskracht en hoe je overkomt op mensen, een beetje zoals in het spreekwoord ‘wie goed doet, goed ontmoet’.
“Als persoon zette het mij ook tot nadenken; wie ik ben buiten de sport om?” – Lies van Straaten
De docenten van het Johan Cruyff College Amsterdam leren jou niet alleen het vak. Ze zochten ook naar oplossingen voor je sport en studie, als je het zelf even niet meer zag. En als persoon zette het mij ook tot nadenken; wie ben ik buiten de sport om? Het zijn echte leermeesters, door hun ervaring en begeleiding.
Wat uit je studie, pas je toe in je huidige leven?
Dingen die ik geleerd heb in de opleiding Sport & Coaching, pas ik het meeste toe tijdens mijn werk bij het Sportcentrum Oudenrijn, waar ik groepslessen geef en mensen begeleid om hun persoonlijke doelen te halen, zowel fysiek als mentaal. Vooral hoe je het beste mensen kan begeleiden, daar heb ik veel aan gehad. Ik ben een soort ‘kameleon’ geworden. Zelf ben ik een positieve, nuchtere meid die altijd ‘aan’ staat, maar dat werkt niet altijd. Ik heb geleerd hoe je met verschillende mensen om kan gaan en hun gevoelens respecteert; de ene keer ben je meelevend en de andere keer kan het wat strenger. Elk persoon is anders en verdient het om individueel behandeld te worden.
“De ene keer ben je meelevend en de andere keer kan het wat strenger” – Lies van Straaten
En wat ik dagelijks meeneem in mijn eigen ontwikkeling, maar ook naar andere mensen toe: ik heb via de studie mijn ‘Athletic Skills Methode Advanced’ diploma mogen behalen. Dit is een manier om mensen een betere en bredere sporter te laten worden. Momenteel probeer ik het ook in het bedrijfsleven en mijn studie HRM toe te passen; even een andere manier van werken te doen in plaats van altijd dezelfde protocollen toe te passen.
Ten slotte, wat zijn de komende tijd jouw doelen?
Ik wil graag Nederlands kampioen worden in de Women’s Basketball League (Eredivisie). Daarnaast hoop ik een grote impact te kunnen maken op het veld en daarbuiten. Ik train vier keer in de week; maandag, woensdag en donderdag heb ik teamtraining en dinsdag heb ik krachttraining. Op zaterdag speel ik vaak een wedstrijd.
“Wie buiten het veld gelukkig is, kan beter presteren op het veld” – Lies van Straaten
Slaap is voor mij ontzettend belangrijk. Ik merk dat ik beter functioneer zodra ik minstens 8 uur slaap per nacht. Tijdens de eerste lockdown door covid kwam ik erachter wat een goede nachtrust voor je doet. Ik kan nu veel meer genieten van de dingen die om mij heen gebeuren. En –zoals elke topsporter weet– is voeding belangrijk. Maar daarnaast staat één ding bij mij echt bovenaan: Gelukkig zijn. Wie buiten het veld gelukkig is, kan beter presteren op het veld. En dat zit ‘m voor mij vaak in de kleine dingen, zoals een stukje wandelen, koffie to-go halen, uit eten gaan met familie of vrienden en mijn werk bij het Sportcentrum Oudenrijn.