Noga Piepenbroek
14 February 2022Lies van Straaten
14 March 2022Kreeg op vijftienjarige leeftijd al een profcontract bij FC Twente
Credits foto’s: FC Twente Media
Voetbaltalent Wieke Kaptein, studente aan het Johan Cruyff College, tekende een profcontract bij FC Twente toen ze vijftien jaar was. Ze maakte haar debuut in de Champions League en niet veel later ook in de Eredivisie
Voetbaltalent Wieke Kaptein studeert Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College Enschede. Ze staat op het voetbalveld sinds ze 5 jaar is. Al die jaren trainen zijn inmiddels beloond met een profcontract bij FC Twente, dat ze op vijftienjarige leeftijd afsloot.
Hoe heb jij het afgelopen jaar beleefd?
Vanaf augustus 2020, toen ik 15 werd, speelde ik bij de beloften van FC Twente. Mijn ontwikkeling ging daar zo goed, dat ik vanaf november al volledig mee mocht trainen met de eerste selectie. Het basisteam bestaat bijna volledig uit internationals. Door met hen te trainen, merkte ik dat mijn ontwikkeling alleen maar beter werd. Ik leer niet alleen op voetbaltechnisch gebied veel, maar ook op mentaal gebied. Na een half jaar met het eerste meegetraind te hebben, mocht ik mijn eerste professionele contract tekenen op 15-jarige leeftijd.
“In de Champions League tegen Benfica ben ik Woman of The Match geworden en dat voelde heel speciaal” – Wieke Kaptein
In het jaar 2021 ging mijn ontwikkeling dus als een sneltrein. Ik heb op 15-jarige leeftijd mijn debuut gemaakt in de Champions League tegen FC Nike. Twee dagen na mijn 16e verjaardag mocht ik zelfs starten in de basis elf tegen SL Benfica. Dat zal ik nooit meer vergeten. In de wedstrijd tegen Benfica ben ik 'Woman of The Match' geworden. Dat voelde heel speciaal. Daarna gingen we naar Portugal om daar de wedstrijd tegen SL Benfica te spelen. Ook hier mocht ik in de basis starten en ik heb dit zo gaaf gevonden. De sfeer, het voorbereiden op zo’n wedstrijd, maar ook het verwerken van het verlies daar, hoe je daar mee omgaat. Alles doe je samen, beleef je samen en haal je weer leersituaties uit, hoe zuur het ook was.
Toen ik 16 werd heb ik mijn debuut gemaakt in de Eredivisie tegen Ajax. Het was eigenlijk heel raar dat ik eerder mijn debuut maakte in de Champions League dan in de Eredivisie, maar je mag pas in de Eredivisie spelen als je minimaal 16 jaar bent. Ik ervaar het nog steeds als heel bijzonder dat ik dit allemaal al mag meemaken en ik vind het super vet!
Je speelt ook bij Oranje. Hoe is dat gegaan en hoe ervaar je dat?
Toen ik tien jaar was ben ik opgeroepen door de KNVB Noord/Oost. Vanuit hier werd ik doorgeschoven en mocht ik dat jaar daarop op mijn elfde meedoen met het toptalenten team.
Zo ben ik eigenlijk altijd een jaar eerder in groepen terecht gekomen binnen de jeugd vrouwen KNVB en uiteindelijk heeft dat ervoor gezorgd dat ik op mijn dertiende in het Oranje O15 team zat en drie Interlands heb mogen spelen tegen België, Duitsland en Amerika.
Nu speel ik in het Nederlands elftal O17. We zijn op dit moment in de voorbereiding van het EK, wat in Bosnië wordt gespeeld dit jaar. Het spelen in een team van Oranje is heel bijzonder. Het besef dat jij voor je eigen land mag spelen maakt het heel speciaal. Daar wil je altijd op je best presteren. Het voelt ook als een hele eer en ik voel me erg trots en besef dat dit niet zomaar gebeurt. Veel meiden dromen hiervan. En dat ik dat dan mag doen blijft elke keer speciaal.
“Het besef dat jij voor je eigen land mag spelen, maakt het spelen bij Oranje heel speciaal” – Wieke Kaptein
Wel moet je er heel veel voor doen en ook veel voor laten. Meiden van mijn leeftijd gaan weekenden uit, naar feestjes, op vakantie. Ik moet op tijd naar bed en altijd letten op mijn eetpatroon, omdat ik weet dat dit heel belangrijk is voor je prestaties. Vakanties zijn soms moeilijk te plannen, omdat ik al heel vroeg weer moet trainen.
“Je moet er heel veel voor doen en laten, maar ik heb doelen die ik wil halen en dat vraagt nu eenmaal discipline” – Wieke Kaptein
Het is voor mij een hele bewuste keuze, omdat ik heel graag heel ver wil komen in het voetbal. Ik heb doelen voor mezelf die ik wil halen en dat vraagt nou eenmaal discipline en een ander leven, dan meisjes die niet op mijn niveau voetballen. Daarnaast zit ik in een omgeving waar iedereen graag ver wil komen met het voetbal en doen wij op onze manier leuke dingen die passen in ons leven en ons schema.
Wat zijn je doelen?
Mijn doel is voor nu vooral om een vaste basisspeelster te worden voor FC Twente. Ik heb tot nu toe al meerdere keren basis gestaan. Hopelijk ben ik een meerwaarde voor de groep om beter te presteren met elkaar.
Daarnaast wil ik blijven presteren in de Nederlandse jeugdelftallen met het uiteindelijke doel om in het Nederlands elftal te komen. Hiervoor zal ik altijd mijn best blijven doen om in een omgeving te zijn waar ik het uiterste uit mijzelf kan halen.
“Uiteindelijk zou ik wel naar een buitenlandse club willen, maar dat zijn nu nog dromen” – Wieke Kaptein
Uiteindelijk zou ik wel naar een buitenlandse club willen, zoals FC Barcelona, Arsenal of Wolfsburg, maar dat zijn nu nog dromen.
Hoe heb je jouw talent –en voetbalcarrière– zo krachtig kunnen ontwikkelen?
Ik woon met mijn ouders en ik heb twee oudere broers die ook voetballen. Het leek mij superleuk, dus sinds mijn vijfde ben ik al aan het voetballen. Ik leer heel veel van hen en was nooit zover gekomen zonder hen.
Vanaf het begin had ik er veel plezier in en ging het ook goed. Na een paar keer meetrainen met de mini’s werd ik apart genomen en zeiden ze dat ik mee mocht met de selectieteams van de jongens binnen Achilles ‘12. Ik heb dan ook vanaf dat moment alle jaren in de selectieteams gevoetbald samen met de jongens tot en met de 015-1.
Naast het voetballen bij Achilles ’12, voetbalde ik ook bij de Football Equals Academy FEA. Hier werd getraind op basis van talent en niet op basis van geslacht. Ik ben daar begonnen vanaf mijn elfde en ik trainde er drie keer in de week samen met jongens op hoog niveau.
Het samen met jongens trainen maakt je als meisje sterk en zorgt ervoor dat je beter wordt. De doelstelling was om te leren van elkaars kwaliteiten. Vanaf mijn dertiende mocht ik doorschuiven naar de 017 groep en dat was heel leerzaam. Ik merkte dat ik door de uitdaging die ik daar had alleen maar beter werd. Het waren allemaal jongens die fysiek sterk waren en op hoog niveau voetbalden. Ze speelden vaak in hun eigen competitie hoofdklasse of op divisieniveau. Dat vereiste dat ik mijn snelheid en technische vaardigheden moest gebruiken, om duels aan te gaan en te winnen. We speelden vaak oefenwedstrijden tegen divisieteams of BVO’s.
“Ik speelde voetbal met jongens die vaak op hoofdklasse- of divisieniveau speelden” – Wieke Kaptein
Uiteindelijk stond ik voor de keuze: doorgaan met de jongens voetballen of de overstap maken naar een BVO-meidenteam. Er waren meerdere BVO’s geïnteresseerd en daarnaast had ik ook nog de keuze om nog een jaar met de 017-1 van een jongensteam op divisieniveau te voetballen.
Deze keuze was best moeilijk, omdat nog een jaar met de 017 jongens ook nog erg leerzaam zou zijn, maar dan zou ik in het tweede jaar het fysieke een grote rol gaan spelen. Ik heb toen gekozen voor FC Twente. Ze gaven mij veel vertrouwen en het niveau van het eerste team van Twente is het hoogste van Nederland.
Je studeert ook nog. Hoe combineer jij je sport met je studie?
Op het Johan Cruyff College Enschede kan ik mijn sport en school goed combineren. Er wordt rekening gehouden met mijn trainingsschema en wedstrijden. Dit betekent voor mij dat ik weinig op school kan zijn, omdat ik als 16-jarige al volledig meedraai met het eerste team in de Eredivisie. De trainingen zijn in de ochtend en daarna wordt er nog vaak krachttraining gedaan. Daarnaast heb ik ook al een contract en dat schept verplichtingen.
Het Johan Cruyff College werkt gelukkig overal aan mee en helpt mij overal bij, maar het vraagt van mij veel discipline om veel individueel werk te verrichten in de uren dat ik wel kan. Dat wat ik in de praktijk niet kan doen, wordt veranderd in een vervangende opdracht die ik dan moet maken.
“Mijn studiecoach begeleidt me in het hele proces, zodat ik in staat ben om mijn opleiding te halen” – Wieke Kaptein
Ik heb een mentor en studiecoach waar ik alles aan kan vragen. Ik kan aan haar ook alles vertellen waar ik tegenaan loop. Zij begeleidt mij in het hele proces, zodat ik in staat ben om mijn opleiding te halen.
Tijdens de opleiding worden er ook al veel lessen gegeven over topsportmentaliteit, wat daarvoor nodig is. Deze zijn direct te gebruiken in alles wat ik doe. Tot nu toe gaat het gelukkig goed en is het goed te combineren.
Ten slotte, hoe ziet een week met zulke volle dagen er dan uit?
Maandag kan ik in de ochtend naar het Johan Cruyff College Enschede, omdat wij dan alleen in de middag training hebben. Op de maandagochtend hebben we dan drie uur sport, waarin het gaat om lesgeven, overdragen van kennis van sport aan een ander en het motiveren van doelgroepen om aan sport te doen.
Daarna ga ik met de trein weer naar Hengelo en halen speelsters mij vaak op, zodat ik mee kan rijden. Na de training bij FC Twente ga ik weer naar huis en probeer ik sommige lessen die ik heb gemist op te pakken.
“Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag train ik in de ochtend en heb daarna vaak ook nog krachttraining” – Wieke Kaptein
Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag train ik in de ochtend en heb daarna vaak nog krachttraining. Ik kan dan vaak niet naar school in de middag, omdat er dan geen lessen meer zijn. Ik probeer dan via medestudenten die wel aanwezig konden zijn, achter de info te komen die ik nodig heb. Als ik dan thuis ben dan moet ik vaak nog wel achter de computer bezig voor opdrachten. Soms kan ik in de week wel een hele studiedag meemaken, maar dat is afhankelijk wanneer onze wedstrijd wordt gespeeld. Spelen wij op zondag de wedstrijd dan zijn we vaak donderdag vrij en trainen we vrijdag en zaterdag. Hebben wij op vrijdag de wedstrijd, dan trainen we gewoon de hele week en zijn we in het weekend vaak vrij.
“Ik probeer de trainingen die ik zelf geef zo interessant mogelijk te maken, zodat ze met plezier voetballen” – Wieke Kaptein
Momenteel loop ik elke dinsdagavond en woensdagavond stage bij mijn oude club Achilles ‘12. Ik train samen met andere trainers op de dinsdag de O13-1 jongens en op de woensdag een meidenelftal O15. Dit vind ik heel erg leuk, vooral ook omdat zowel de jongens als de meiden, het ook echt leuk vinden dat ik hun trainster ben.
Ik merk wel dat ze tegen mij opkijken. Ik probeer de lessen die ik geef zo interessant mogelijk te maken, zodat ze met plezier mijn trainingen ervaren. Daarnaast hoop ik zo mijn vaardigheden ook aan hun te leren, zodat ze beter worden.
De reden waarom ik de opleiding Sport & Coaching doe, is omdat ik graag later in de sport wat wil betekenen. Dat kan nog alle kanten opgaan. Bijvoorbeeld sportlerares worden of fysiotherapeut, maar dan met name in de topsport of misschien wel zelf trainster worden van een topclub. Ik ben nog jong en weet nog niet wat ik allemaal nog ga meemaken en hoe ik het kan combineren.