Lies van Straaten
14 March 2022Jaro Frijn
13 April 2022Skater wil alles eruit halen wat erin zit
Coverfoto: Ruud Garst
Luca Hendriks, alumnus Johan Cruyff College, over zijn sport skateboarden, dat sinds enkele jaren een Olympische sport is geworden
Luca Hendriks studeerde af in 2020 af aan het Johan Cruyff College Amsterdam waar hij Sport & Coaching studeerde. Zijn sport is skateboarden, dat sinds Tokio 2020 een Olympische sport is geworden. We vroegen aan hem hoe het de sport beïnvloed heeft, wat hij hier zelf van merkt en hoe het zijn sportdoelen beïnvloedt.
Is het skateboarden veranderd na de introductie ervan op de Olympische Spelen van Tokio?
Ja. Ik vind het mooi dat het zo is gegaan, want het skateboarden staat nu meer in de spotlights. Dat betekent veel goeds voor de Nederlandse skatescene en dat merk ik zelf ook; er is meer begrip voor skaters en de vooroordelen zijn minder. Het skaten wordt nu veel meer als een sport gezien, terwijl het daarvoor vaker als hobby werd gezien.
Bovendien zie je dat de populariteit groeit. Er komen meer skateparken bij, gemeentes die meer begrip tonen voor het skaten in het openbaar en ook veel scholen die de sport ondersteunen.
“Skaten is nu niet meer iets als een hobby, maar je kan het als sport zien. Dat zie ik als een voordeel” – Luca Hendriks
Door corona was het wel lastig. Alles was eigenlijk anders. Omdat er zo weinig wedstrijden waren, ging ik me minder bezighouden met het trainen. Het skaten ging al die tijd gewoon door maar niet met een oog op een wedstrijd of dingen die gingen komen. Nu kunnen we ons gelukkig weer richten op wedstrijden, tours en meer skaten!
Ik stel niet vaak een concreet doel. Ik ga altijd 100% en ik zie dan wat er op mij af komt en pak dan elke situatie aan, om er het beste uit te halen. Ik wil gewoon alles eruit halen wat mogelijk is!
Hoe is de skateboardcultuur in Nederland?
Ik vind de cultuur hier in Nederland top; je zal nooit buitengesloten worden, het is heel erg open en iedereen is welkom. Het maakt nu niet uit of je andere kleren aan hebt, of dat je ouder of jonger bent, iedereen mag er zijn, op zijn of haar eigen manier. Iedereen is ook erg behulpzaam en men leert vooral van elkaar, door uit te leggen en naar elkaar te kijken voor nieuwe trucken of manieren van bewegen.
Als je kijkt naar Nederland op internationaal niveau, is het op wedstrijdniveau aan de top wat minder, maar als je kijkt naar Nederlandse pro-skaters zijn het er wat meer. Er zijn ook Nederlands die in Amerika zijn gaan wonen door het skaten.
Hoe kijk jij zelf naar je sport?
Skateboarden is voor mij altijd een 'way of life' geweest. Dit zie ik in de cultuur, de manier hoe skateboarders met elkaar omgaan, de kledingstijl en denkwijze. Ik ben al begonnen met skaten toen mijn stiefbroers mij meenamen naar het skatepark hier in Deventer. Dit was toen ik ongeveer 10 à 11 jaar was.
“Skateboarden is voor mij een way of life en ik vind de cultuur top! Het is heel open en iedereen helpt elkaar” – Luca Hendriks
Na de eerste dag was ik verkocht en ben ik mij volledig gaan focussen op skateboarden. In hoeverre het een topsport is, hangt af van de vele uren in de week dat je skate en je ontwikkeling. Ik skate eerder wel echt 30 uur in de week.
Mijn hoogtepunten zijn toch echt de World Cups en de Europese kampioenschappen, die ik mee heb mogen skaten door heel Europa heen. Daar ben ik erg dankbaar voor en heb ik zelf erg hard voor gewerkt om dit te realiseren. Om op dit niveau te komen, heb ik helemaal zelf aan moeten werken.
Wie is voor jou een voorbeeld in de skatewereld?
Voor mij is dat Rob Maatman, die komt ook uit Deventer. Hij is een pro-skater en zit ook in het Olympisch team. Toen ik meer op niveau ging skaten werd ik bevriend met hem en leerde hij mij heel erg veel dingen buiten wedstrijden en met wedstrijden. Dit heeft mij gemaakt tot waar ik nu sta. Rob is al één van de beste skaters van Nederland en mensen kennen hem in de skatescene over de hele wereld.
Hoe heb je jouw tijd op het Johan Cruyff College ervaren?
Ik zat eerst op het CIOS. Doordat het skaten zo goed ging en ik in het OL-team kwam, ben ik daar gestopt en naar het Johan Cruyff College Amsterdam gegaan, waar de studiebegeleiding in betere banen werd geleid. Ik kreeg meer overzicht en kon me tegelijk ook beter focussen op het skaten; de studie bleef echt op school en thuis kon ik mijn rust pakken en me richten op het sporten.
Toch vond ik het wel heel lastig, de combinatie sport en studie. Ik heb het niet altijd even goed kunnen combineren. Als je op het echte topsport-niveau komt, dan skate je wel 30 uur per week en dan is sport bijna niet meer te combineren met een studie. Ook aan vrije tijd kom je bijna niet toe. Je moet mentaal sterk zijn en je moet echt stevig in je schoenen staan en prioriteiten stellen.
“Iedereen was erg gemotiveerd en gefocust op het halen van de opleiding. Dit hielp mij heel erg” – Luca Hendriks
Wat wel hielp, is dat iedereen in de klas erg gemotiveerd was en gefocust op het halen van de opleiding. Dit hielp mij heel erg. En –om niet te vergeten– dankzij de begeleiding van de studiecoach, is het me uiteindelijk gelukt om de studie af te ronden! Door hem heb ik heel erg goed geleerd om de dingen te plannen. Zonder hem had ik mijn diploma niet gehaald!