Max Polak
25 April 2022Lieke Nooijen
29 April 2022Hervond de liefde voor haar sport acrogym terug na een heftige periode met grote uitdagingen
Esmee de Graaf, student Johan Cruyff College, vond na een heftige periode de liefde voor haar acrogym terug en nam deel aan The World Games, wat wel gezien wordt als de 'Olympische Spelen' voor deze sport
In de sport kan je jezelf behoorlijk tegenkomen. Dat geldt ook voor Esmee de Graaf. Ze studeert aan het Johan Cruyff College Groningen, waar zij de opleiding Sport & Business combineert met acrobatische gymnastiek, of Acrogym, op hoog niveau. Het vele trainen voor het WK, dat door Corona werd uitgesteld maar uiteindelijk in juli 2021 in Genève in Zwitserland gehouden werd, ging ten koste van haar mentale en fysieke gezondheid.
De eerste Corona-lockdown in Nederland kwam voor Esmee wat dat betreft op het 'goede' moment, want die gaf haar de ruimte om haar passie voor de sport te hervinden. We spraken met haar over de uitdagingen die ze tegenkwam in topsport, hoe ze daarmee omgegaan is en hoe ze daarbij de intensieve combinatie sport-opleiding beleefde.
Hoe heb je naar het WK Acrogym toegewerkt?
Ik trainde in die tijd bij de Acro Academy en ik was een duo met Tess [Offringa, red.]. Tess trainde daar al twee jaar toen ik erbij kwam. Ik moest daardoor heel hard werken om op haar niveau te komen.
We probeerde ons te plaatsen voor het wereldkampioenschap van 2020 in Geneve. De kwalificaties kwamen voor ons al heel snel. We hadden maar twee maanden om ons helemaal goed voor te bereiden. Die maanden waren voor mij heel zwaar. We trainden 21 uur in de week om de limiet binnen te halen.
“De kwalificaties kwamen al heel snel. We hadden maar twee maanden om ons echt goed voor te bereiden” – Esmee de Graaf
Dat harde trainen ging ten koste van mijn mentale en fysieke gezondheid. Tijdens de eerste kwalificatie hebben we dan ook geen limiet kunnen halen. Dit was aan de ene kant een tegenslag, maar anderzijds ook een reden om nog harder te gaan werken, om bij de twee kwalificaties daarna wél de limiet binnen te halen. En dat lukte ook! In februari 2020 hadden Tess en ik ons geplaatst voor het WK in Geneve. Dat was een enorme opluchting en een droom die uitkwam!
“Ik wast best blij toen ik hoorde dat ik drie weken niet naar training hoefde” – Esmee de Graaf
Vanaf dat moment probeerde ik te trainen met de instelling dat meedoen belangrijker is dan winnen, want we wisten dat we niet het niveau hadden op het echte topniveau mee te draaien. Ik was ook van plan om na het WK te stoppen met acrogym, omdat ik er geen plezier meer in had. Het harde trainen nekte me gewoon. Toen de eerste lockdown kwam, was ik dan ook eigenlijk best blij, omdat ik drie weken niet naar training hoefde. Tijdens die eerste lockdown ben ik ook teruggekomen op een gezond gewicht.
“Ik heb tijdens de lockdown de liefde voor mijn sport echt teruggevonden” – Esmee de Graaf
Toen hoorden we ook al snel, dat het WK door Corona werd verplaatst. In de zomer van 2020 begonnen we weer met trainen. We hervonden onze motivatie en ik kreeg weer veel plezier in het trainen. Ik heb tijdens die lockdown de liefde voor mijn sport echt teruggevonden.
Toen kwam er opnieuw een lockdown. In die periode zijn we ook veel beter geworden. Jammer genoeg hebben we uiteindelijk het WK in Geneve moeten laten gaan, wegens een negatief internationaal reisadvies voor Nederland.
Hoe is jouw sportcarrière daarna verder gegaan?
In de zomer van 2021 hebben wij ons met gemak geplaatst voor het EK Acrogym in Pesaro in Italië. Hier zijn Tess en ik derde geworden! Het was al een droom die uitkwam om daar te staan, maar al helemaal om een medaille mee naar huis te kunnen nemen. Kort hierna hebben we ons geplaatst voor het WK Acrogym in Baku.
Tess liep echter een knieblessure op en die gooide roet in het eten. Zij moest gedwongen stoppen met sporten. Voor mij was dit ook een enorme domper. Ik was in topvorm, maar kon niet mee naar het WK in Baku. Het was voor mij een lastige en onzekere periode. Gelukkig werd al snel bekend, dat ik na het WK in Baku met een nieuwe boven-partner mocht trainen.
“Ik zou met Anna naar het NK gaan en dan kijken hoe het zou gaan. Maar uiteindelijk liep het toch weer anders...” – Esmee de Graaf
Ik ging trainen met Anna Koster. Haar onder-partners stopten na het WK in Baku, dus konden wij samen verder. We zouden samen naar het NK gaan en dan kijken hoe het zou gaan. Maar uiteindelijk liep het toch weer anders dan gepland...
In 2021 werd Nederland zevende op het WK Acrogym. De Top 5 mocht naar The World Games 2022 in Brimingham in de Verenigde Staten. Dat is een belangrijk toernooi. Het wordt wel de 'Olympische Spelen voor acrogym' genoemd.
Rusland en Wit Rusland zaten in die top 5, maar mochten niet meer meedoen wegens de oorlog met Oekraïne. Hierdoor kwam er voor Nederland een ticket vrij voor The World Games. Maar het team dat destijds het ticket had gewonnen, was gestopt. Het was een ticket voor een trio, dus ik vorm nu een trio, samen met Anna en Sarai Huitema.
“Het was een ticket voor een trio, dus ik vorm nu een trio samen met Anna Koster en Sarai Huitema” – Esmee de Graaf
Uiteindelijk zijn we naar The World Games 2022 in Birmingham geweest en dat was een geweldige ervaring.
---
Wil je weten hoe Esmee de Graaf The World Games heeft ervaren en wat ze er bereikten? Dat kan je hier lezen op de website van de Leeuwarder Courant
Hoe beleef je jouw sport nu?
De internationale ervaring is één van de leukste dingen aan mijn sport. Je komt op plekken waar je normaal niet zou komen. Ik heb ook veel internationale contacten door de wedstrijden. Ik ben nu in Engeland geweest, Italië, België, Duitsland en de VS.
Acrogym is in een aantal andere landen wel veel populairder. Rusland, Israël en Portugal zijn echt wel de toplanden. Deze landen trainen ook met een intern programma. Ze hebben weinig school en veel trainingen. In Nederland is het vrijwel onmogelijk om zoveel trainingsuren te maken als die ze daar maken.
Hoe combineer jij sport met je studie aan het Johan Cruyff College?
Ik vind Sport & Business aan het Johan Cruyff College Groningen een hele goede opleiding. Ze bieden goede begeleiding in sport en school. Ik ben nog steeds heel blij met mijn keuze om deze opleiding te gaan volgen. Het doorzettingsvermogen wat ik in mijn sport heb ontwikkeld kan ik ook goed gebruiken tijdens mijn studie. Ik heb ook op het Johan Cruyff College geleerd dat als je goed communiceert er vaak heel veel mogelijk is. Dat neem ik zeker mee in mijn dagelijks leven.
Wat zijn je dromen en ambities voor de toekomst?
We willen graag medailles winnen, maar ik heb ook ambities buiten mijn sport. Ik verdien niks met acrogym en je kan het ook niet superlang blijven doen. Na deze opleiding aan het Johan Cruyff College Groningen, wil ik graag een hbo-opleiding volgen. Ik wil ook nog veel dingen van de wereld zien en andere sporten proberen. Ik wil graag leren kitesurfen, windsurfen en motorrijden. Ik wil ook nog werken of een stage doen in het buitenland. En zo heb ik nog een heel lijstje met dingen die ik na mijn topsportcarrière wil doen.