
Tessa Geleijnse en Julia Sleeuwenhoek
8 April 2025Dankzij een studie naast het voetbal sterker voor de toekomst
Voetballer Dylan van Wageningen van Sparta Rotterdam vertelt hoe zijn studie aan het Johan Cruyff College bijdraagt aan een succesvolle duale carrière in topsport en coaching
Het was één van de redenen waarom Johan Cruijff met opleidingen voor topsporters is begonnen: hij zag om zich heen dat het voetballers aan opties ontbrak naast hun voetbalcarrière. Toch leeft in de voetbalwereld vaak nog het idee dat een studie niet zo belangrijk is. Het hart ligt bij het voetbal en voetballers dromen van een glansrijke carrière bij een topclub. Ze zijn dan niet bezig met wat ze daarna eventueel zouden willen of kunnen gaan doen. Bij de 22-jarige voetballer Dylan van Wageningen – die al vanaf zijn tiende bij Sparta Rotterdam speelt en daar de jeugdopleiding heeft doorlopen én zijn debuut in het eerste elftal heeft gemaakt – was dat eigenlijk niet heel anders, alhoewel hij een studie wel altijd belangrijk vond. Maar bij Dylan ging op een gegeven moment 'de knop om' en hij is nu bijna klaar met zijn studie Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College Roosendaal. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? En hoe kunnen we vanuit de sport én vanuit onderwijs, talent optimaal begeleiden in een succesvolle duale carrière via topsport én studie? We spraken met Dylan van Wageningen over zijn ervaringen.

Dylan van Wageningen gaat voor Sparta Rotterdam het veld op.
Hoe combineer jij voetbal en studie?
Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College Roosendaal en hoop over een halfjaar af te studeren. Na mijn voetbaltrainingen op maandag, donderdag en vrijdag kan ik direct door naar het leslokaal hier op de club bij Sparta, waar een docent aanwezig is en ik aan mijn studie kan werken. Dat is voor mij ideaal: na de training en het douchen pak ik mijn laptop en binnen een minuut zit ik in dat lokaal. Op woensdag ga ik naar Roosendaal om daar samen met andere studenten te studeren. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat ik relatief weinig reistijd heb en veel contact houd met de docenten. Dat ik regelmatig met hen kan sparren, werkt voor mij heel goed. Daarnaast ben ik ook hoofdtrainer van het Onder 19-team bij FC Zoetermeer. Alles wat ik leer tijdens mijn opleiding kan ik daardoor direct toepassen in de praktijk – en andersom. Daardoor is het niet alleen goed te combineren, maar ook nog eens heel bruikbaar en leerzaam. Voor mij is dit echt de perfecte oplossing.
"Alles wat ik leer kan ik direct toepassen in de praktijk als trainer, en andersom. Daardoor is het heel bruikbaar en leerzaam. Voor mij is dit echt de perfecte oplossing"
Hoe pas je het geleerde toe in je rol als trainer bij FC Zoetermeer?
In de opleiding Sport & Coaching leer je wat er bij het trainersvak komt kijken. Ik heb bijvoorbeeld vanuit de opleiding bepaalde lessenreeksen gemaakt, die ik bij FC Zoetermeer kon uitvoeren en dat heb ik vervolgens weer geëvalueerd met de docent. Ook mijn stage, mijn afstuderen en het organiseren van een toernooi kon ik bij de club doen. Daarnaast voer ik gesprekken met mijn spelers over hun ontwikkeling, hun rol binnen het team, of waarom ze wel of niet mogen spelen. Die gesprekken kan ik weer gebruiken als bewijs voor studieopdrachten over sociale interactie en communicatie. Mijn assistent-trainer helpt me daarbij door alles te noteren. Die aantekeningen kan ik dan weer gebruiken als input voor gesprekken met mijn docent, waarbij we bespreken hoe het gaat en waar ik die gesprekken kan verbeteren. Deze aanpak werkt perfect: mijn spelers profiteren van de gesprekken en groeien in hun ontwikkeling, terwijl ik mijn opdrachten afrond en zelf steeds beter word in mijn rol als trainer.
"De aanpak werkt perfect: mijn spelers profiteren van de gesprekken en groeien in hun ontwikkeling, terwijl ik mijn opdrachten afrond en zelf steeds beter word in mijn rol als trainer"

Dylan van Wageningen in zijn rol als trainer/coach aan het observeren.
Wat heb jijzelf als trainer vooral geleerd?
Ik had wat moeite met het tevreden houden van spelers, vooral als ze niet mogen spelen, en het creëren van een sterk teamgevoel. Dat gaat nu veel beter. Het belangrijkste voor mij is dus dat ik geleerd heb, hoe ik met mijn spelers om kan gaan. Vooral dankzij de één-op-één gesprekken met mijn docent heb ik daar veel inzicht in gekregen. Wat voor mij bijvoorbeeld een eyeopener was, is het belang van een goede voorbereiding van de gesprekken. Voorheen improviseerde ik veel en ging ik ervan uit dat het wel goed zou komen. Nu werk ik met checklists en volg ik bepaalde stappen die ik in mijn studie heb geleerd, om de gesprekken met spelers gestructureerd aan te pakken. Natuurlijk geef ik er mijn eigen draai aan, maar die structuur helpt om in zulke gesprekken helder te communiceren en niets belangrijks te vergeten. Dat is leuk om te merken en het heeft me als trainer sterker gemaakt.
"Vooral dankzij de één-op-één gesprekken met mijn docent heb ik veel nieuwe inzichten gekregen in de gespreksvoering met spelers"
Hoe heb jij een balans gevonden tussen voetbal en studeren?
Voetbal was altijd mijn eerste prioriteit en is dat nog steeds, maar mijn studie vond ik ook altijd wel belangrijk. Dat heb ik van huis uit meegekregen, denk ik. Toch ging het in het begin van mijn studie niet zo goed. Ik zat teveel in van ‘dat doe ik wel even’. Ik heb flink onderschat hoe pittig het is en heb toen een behoorlijke studie-achterstand opgelopen. Maar op een gegeven moment besefte ik dat ik het zo niet langer ging en heb ik de knop omgezet. Samen met mijn studiecoach en de begeleiding bij Sparta heb ik toen een goede planning gemaakt en afspraken vastgelegd over mijn opdrachten. Die persoonlijke aandacht was voor mij altijd al erg belangrijk, ook nu weer op het Johan Cruyff College, dat je niet het gevoel hebt dat je het allemaal zelf moet doen. Doordat ik regelmatig de docenten en begeleiders zie, blijf ik gemotiveerd. Dat heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Veel docenten voelen voor mij meer als vrienden en dat maakt het voor mij makkelijker om door te zetten en mijn diploma te halen.
"Persoonlijke aandacht is essentieel, zowel vanuit de opleiding als vanuit de club, zodat je niet het gevoel hebt dat je het allemaal zelf moet doen"

Dylan van Wageningen in actie voor Sparta Rotterdam.
Veel jonge voetballers hebben –net als jij– in het begin moeite met studeren. Waardoor kwam bij jou de omslag?
Ik zag veel jongens om me heen, echt heel grote talenten, die het tóch niet haalden in het voetbal, of die door blessures ineens hun voetbalcarrière zagen stoppen. Dat zet je met beide benen op de grond. Het besef groeide dat je in voetbal niet alleen talent en inzet nodig hebt, maar ook geluk. Ik ga volop voor mijn voetbalcarrière, maar je vraagt jezelf dan ook af: Wat als ik geen geluk heb? Je beeld wordt realistischer als je ouder wordt. Ik wil later ook graag een goed leven, net als iedereen, met een eigen huis en af en toe vakantie. Bovendien vond ik de opleiding ook echt leuk, omdat ik merkte dat ik er veel aan had bij mijn eigen team. Die combinatie— anders nadenken over je toekomst en plezier halen uit je studie— heeft ervoor gezorgd dat ik door heb kunnen zetten en mijn plek kon vinden.
"Een duidelijke structuur heeft mij geholpen. En dat er een connectie werd gelegd tussen je ontwikkeling als speler en studeren: Wie zijn studie verwaarloost, merkt dat op het veld"
Hoe kunnen we jonge voetbaltalenten het beste begeleiden, zodat zij hun studie afmaken?
Voor mij lag de sleutel in een combinatie van een duidelijke structuur hebben, persoonlijke begeleiding en realistische verwachtingen scheppen. Jonge voetballers zien hun studie vaak als bijzaak; hun droom ligt bij het voetbal. Dat is begrijpelijk en verander je ook niet als ze nog erg jong zijn, maar ik denk dat een duidelijke structuur mij toen veel heeft geholpen. Wat ook werkt is dat er vanaf het begin een sterke connectie wordt gelegd tussen je ontwikkeling als speler en studeren: Wie zijn studie verwaarloost, merkt dat op het veld. Een goede samenwerking tussen de club en de opleiding, zoals dat hier is, helpt daar enorm bij. Dat is misschien erg confronterend voor jonge voetballers, maar het geeft wel een signaal af dat school niet vrijblijvend is. Er moet er ruimte zijn om alles te proberen en je talenten te ontdekken, maar onder sterke en duidelijke persoonlijke begeleiding. Voor mij maakte dat het verschil, de één-op-één gesprekken met mijn studiecoach en trainers hebben mij enorm geholpen bij het plannen en om inzicht te krijgen in hoe ik mijn voetbal kon combineren met de studie.
"Wie zijn studie verwaarloost, merkt dat op het veld. Een goede samenwerking tussen de club en de opleiding, zoals dat hier is, helpt daar enorm bij. Dat is misschien confronterend voor jonge voetballers, maar het geeft wel een signaal af dat school niet vrijblijvend is"
Op wat oudere leeftijd werken die strenge regels natuurlijk niet meer. Dan wordt het superbelangrijk dat jonge spelers zelf kunnen inzien waarom hun studie waardevol is, los van hoe hun voetbalcarrière verloopt. Als ik terugkijk, kwam bij mij dat besef pas later. Als ik eerder had ingezien hoe mijn opleiding mij helpt, zowel binnen als buiten het voetbal, had ik mezelf veel tijd en moeite kunnen besparen. Daarom denk ik dat ik –nu ik ouder ben– ook de jongere lichtingen kan helpen door mijn ervaringen te delen. Een realistisch beeld schetsen, laten zien wat er gebeurt als je studie onderschat, maar ook hoe het je juist kan helpen om een betere speler en trainer te worden. Het gaat er om jonge voetballers in te laten zien wat een studie brengt, dat leren leuk kan zijn, wat je er aan hebt, en dat het een mooie investering is in je toekomst—op en naast het veld.
"Het gaat er om dat jonge voetballers inzien wat een studie brengt, dat leren leuk kan zijn en dat het een mooie investering is in je toekomst"
Video hieronder: Sparta Rotterdam legt Dylan van Wageningen vast tot medio 2025 (april 2023).
Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
Op dit moment richt ik me op het behalen van mijn diploma. Wat ik daarna ga doen hangt sterk af van waar ik ga voetballen. Mijn contract bij Sparta loopt in juni af en als ik de kans krijg om bij het eerste elftal te blijven, dan is dat mijn eerste keuze. Als dat niet gebeurt, wil ik graag een club vinden in de Keuken Kampioen Divisie. Omdat mijn volgende stap in het voetbal nog onzeker is, is het lastig om nu al te bepalen wat ik naast het voetbal ga doen. Als ik bijvoorbeeld in een andere stad ga spelen, zoals Venlo, dan kan het slim zijn om een avondopleiding te volgen om mijn tijd nuttig te besteden. Maar als ik bij Sparta blijf, kan ik hier iets zoeken. Daarom ligt mijn focus nu op afstuderen, en zodra duidelijk is waar ik ga voetballen, maak ik een keuze voor mijn verdere ontwikkeling.
"Zelfs als je nog niet precies weet wat je wilt doen, is studeren een goede optie. Je haalt niet alleen een diploma, maar je ontwikkelt jezelf, als persoon en in je professionele rollen"
Hoe zou jij het Johan Cruyff College aan andere voetballers aanraden?
Het is geen gemakkelijke route en je moet echt hard werken om het te combineren met je sport, maar als je zelf gemotiveerd bent, dan wordt het je op een perfecte manier aangeboden. Zelfs als je nog niet precies weet wat je na het voetbal wilt doen, is het een goede optie. Je haalt niet alleen een mbo-diploma op niveau 4, maar je ontwikkelt jezelf, als persoon en in je professionele rollen. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe ik anderen kan coachen, hoe ik structuur aanbreng in mijn werk. Bovendien kun je als voetballer misschien door tot je 34e of 35e, maar daarna begint een nieuw hoofdstuk in je leven. Dankzij de studie heb ik ontdekt dat training geven en coachen iets is waar ik echt plezier in heb, en dat biedt mij dus meer opties voor later. Daarnaast houdt het mbo-diploma de optie open om door te stromen naar het hbo. Het Johan Cruyff College vergroot dus niet alleen je mogelijkheden, maar verbreedt ook je blik. Ik ben blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen en dat ik destijds heb doorgezet! Ik hoop binnenkort mijn diploma te halen!