
Ivar van Rijt
23 April 2024
Dylan van Wageningen
15 April 2025De kracht van balans: voetbal en studie combineren
coverfoto: Julia in actie voor Sparta Vrouwen
Speelsters Tessa Geleijnse en Julia Sleeuwenhoek van de Selectie Vrouwenvoetbal Sparta Rotterdam studeren Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College Roosendaal. Hoe lukt het hen om topsport te combineren met de mbo-opleiding?
In het voetbal draait het om discipline, focus en het vermogen om het beste uit jezelf te halen, zowel op het veld als daarbuiten, bijvoorbeeld in je studie. Maar de combinatie van een intensieve topsportcarrière met een fulltime studie blijft uiteraard een hele toer. Het Johan Cruyff College Roosendaal biedt voor de spelers en speelsters van Sparta Rotterdam sinds een aantal jaren een unieke oplossing: dankzij een samenwerking tussen de sportclub en de onderwijsorganisatie zijn docenten van de opleiding op vaste dagen op de club aanwezig voor studiecoaching. In dit artikel duiken we in de ervaringen van Tessa Geleijnse en Julia Sleeuwenhoek, twee jonge, talentvolle voetbalster van de Selectie Vrouwenvoetbal van Sparta, die inmiddels hun weg hebben gevonden in de wereld van sport en studie. Ze vertellen hoe zij hun passie voor voetbal combineren met de opleiding Sport & Coaching aan het Johan Cruyff College.

Julia (derde achterin) en Tessa (linksvoor) met het vrouwenteam van Sparta Rotterdam.
Keuze voor het Johan Cruyff College
De keuze voor het Johan Cruyff College was voor Tessa een logische. Na eerdere studieervaringen bij een andere opleiding, waar de combinatie van reizen en studie te moeilijk bleek te zijn, trok het Johan Cruyff College haar aandacht: "Omdat docenten van Johan Cruyff College Roosendaal naar Rotterdam komen, is het supermakkelijk voor ons gemaakt. Ook het feit dat ik thuis kan werken aan mijn opdrachten biedt me de flexibiliteit die ik nodig heb," vertelt Tessa. Zo vond ze een ideale balans tussen haar opleiding en haar sportieve carrière.
"Nu ik de opleiding doe, merk ik zelf hoe goed er rekening gehouden wordt met je training- en wedstrijdschema"
Julia had positieve verhalen gehoord van teamgenoten die al op het Johan Cruyff College zaten, waardoor voor haar de keuze gemakkelijk was: “Ik hoorde van anderen dat het top te combineren was met de verplichtingen bij Sparta en dat was precies wat ik zocht. Nu ik de opleiding doe, merk ik zelf ook hoe goed er rekening gehouden wordt met je training- en wedstrijdschema. Alles is goed op elkaar afgestemd om zo genoeg tijd in je studie als in voetbal te kunnen steken”, aldus Julia.
Zelfstandigheid en groeien in verschillende rollen
Eén van de kenmerken van het Johan Cruyff College, is de focus op zelfstandigheid. De studenten Sport & Coaching leren naast de inhoud van het vak van trainer-coach ook belangrijke vaardigheden als zelfdiscipline en zelforganisatie. Die zijn essentieel om alle werkzaamheden in te kunnen plannen en komen niet alleen goed van pas tijdens de studie, maar in allerlei aspecten van het leven. “Ik denk dat die zelfstandigheid voor mij zelfs het allerbelangrijkste is wat ik geleerd heb”, aldus Julia, "je moet zelf plannen en zelf studeren en daar heb je discipline voor nodig, wat ook goed van pas komt in het voetbal”. Tessa voegt daaraan toe: “Door die zelfstandigheid die de opleiding vereist, ben ik meer proactief geworden. Ik stap sneller op mensen af als ik hulp nodig heb en durf ook beter voor een groep te staan, bijvoorbeeld bij mijn stage op een basisschool.”

Julia Sleeuwenhoek in actie voor Sparta Rotterdam.
De uitdaging een balans te vinden
Zoals bij alle jonge sporters die fulltime studeren en topsport bedrijven, komt de zoektocht naar een goede balans in hun duale carrière met de nodige uitdagingen. “In het begin vond ik het best lastig”, bekend Tessa, “ik deed veel minder aan de studie dan ik nu doe. Maar door een goede planning te maken, lukt het me nu wel om mijn studieopdrachten op tijd af te krijgen.” Ook voor Julia is die planning essentieel: “Door goed vooruit te plannen wat er moet gebeuren voor de studie – en de studie vervolgens ook gedisciplineerd te doen en bij te houden – voorkom ik niet alleen tijdnood voor de studie, maar komt er ook ruimte voor mijn trainingen en wedstrijden. Ik ga elke week even zitten met mijn studiecoach en kijken we hoe het gaat en wat er nog moet gebeuren. Dat maakt het makkelijker om alles op een rijtje te hebben.” Het creëren van structuur bleek voor beide student-voetbalsters de sleutel tot succes. Het stelt hen in staat om niet alleen het studiewerk effectief af te ronden, maar ook optimaal te presteren op het veld.
"Ik ga elke week even zitten met mijn studiecoach en dan kijken we hoe het gaat en wat er nog moet gebeuren. Dat maakt het makkelijker om alles op een rijtje te hebben."
De beste begeleiding
Het is duidelijk dat de manier waarop de beide speelsters worden begeleid, door hen goed gewaardeerd wordt, maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbeteringen, net als in topsport. Julia ziet mogelijkheden bij de 'etappes', zoals de studieonderdelen van het Johan Cruyff College heten: “Ik vind dat we heel goed begeleid worden; als we ergens tegenaan lopen, is er altijd iemand die ons op weg helpt. Maar mij had het misschien iets geholpen als er lessen waren geweest over hoe je de etappes het beste kan aanpakken”.
"Het belangrijkste is dat studenten zelf kunnen bepalen wanneer ze aan de opleiding werken. Die flexibiliteit die het Johan Cruyff College biedt is cruciaal om sport en studie te kunnen volhouden"
Reflecterend op haar eigen ervaringern, zegt Tessa erover: “Het belangrijkste is dat studenten zelf veel kunnen bepalen, zodat ze zelf kunnen kiezen wanneer ze aan de opleiding werken. Die flexibiliteit die het Johan Cruyff College biedt is cruciaal om sport en studie te kunnen volhouden,” zegt ze. Tessa wijst tenslotte ook nog op het belang van de uitstekende communicatie die er is tussen Sparta en de opleiding, zodat “zij je als student maximaal de ruimte geven voor persoonlijke afstemming en planning. Want dankzij het zicht dat de docenten daardoor hebben op de druk die er soms is vanuit het topsportleven, kunnen ze ons zo goed helpen met onze studieplanning.”
"Dankzij het zicht dat de docenten hebben op de druk die er soms is vanuit het topsportleven bij Sparta, kunnen ze ons zo goed helpen met onze studieplanning"

Tessa Geleijnse in actie voor Sparta Rotterdam.
Toekomst ligt open
Tessa en Julia kijken positief naar de toekomst. Wat betreft hun voetbalcarrière blijft de ambitie groot en hopen ze allebei zo ver mogelijk te komen. Wat betreft hun maatschappelijke carrière weten ze het nog niet precies: "Misschien ga ik verder studeren. Het lijkt me interessant om iets te doen als leraar of in de fysiotherapie," zegt Tessa. Julia weet helemaal nog niet welke kant ze op wil: “Als ik ga doorstuderen, ga ik - denk ik - wel een andere richting op”. Het mbo-diploma op niveau 4 geeft toegang tot het hbo. Misschien wordt de Johan Cruyff Academy wel een optie?
Ten slotte: Hoe zou je het Johan Cruyff College aanbevelen?
“Het is ideaal voor voetballers die hun studie willen combineren met hun sport”, zeggen beide. Tessa voegt toe: “Johan Cruyff College houdt optimaal rekening met je sportieve verplichtingen. Je kunt bovendien in je eigen tempo aan je studie werken en ook vanuit huis veel doen. Dat maakt de combinatie met sport zo veel makkelijker."
Dankzij de flexibiliteit van het Johan Cruyff College, krijgen jonge sporters meer kansen om zowel via hun topsport en als individu te groeien. De ervaringen van Tessa en Julia laten zien dat het mogelijk is een evenwicht te vinden tussen studie en sport, en dat het voor de toekomst van sporters van essentieel belang is om te blijven investeren in zowel hun academische als sportieve ontwikkeling. De toekomst ligt open, en met de juiste begeleiding en structuur kunnen jonge, talentvolle spelers en speelsters hun dromen werkelijkheid maken, zowel op als naast het veld.