Jaro Frijn
13 April 2022Max Polak
25 April 2022Internationale successen in het relatief onbekende roldansen
Sylvia Pistorius is alumna van het Johan Cruyff College en ging roldansen op internationaal niveau, nadat rolschaatsen een groot risico bleek door een breuk in haar pols
Sylvia Pistorius combineerde haar studie Sport & Business aan het Johan Cruyff College Roosendaal, met rolschaatsen. Nadat een ernstige blessure bij haar geconstateerd werd, maakte zij de overstap naar roldansen, waar de kansen op blessures kleiner zijn en waar ze ook meteen internationale successen boekte. In 2015 studeerde ze af.
Wat is het verschil tussen rolschaatsen en roldansen?
Bij kunstrolschaatsen gaat het met vrijrijden om de sprongen en pirouette. Bij roldansen gaat het om de schaatsvaardigheid, creativiteit en skating skills, in combinatie met de muziek. Dit kan zowel in paar als solo beoefend worden.
Precies dezelfde verschillen heb je bij ijsschaatsen en ijsdansen.
Hoe is de overstap naar roldansen gegaan?
In 2015 constateerden ze een breuk in mijn pols die daar al ongeveer 8 jaar zat en die ondertussen heel erg versleten was door artrose. Direct na mijn EK in 2015 ben ik geopereerd, waarbij er een stuk bot uit mijn heup is gehaald en in mijn pols is geplaatst. Ik moest daarna zes maanden revalideren.
“Toen ben ik weer begonnen en deed ik na drie weken trainen weer mee aan de eerste wedstrijd en werd ik direct eerste“ – Sylvia Pistorius
Toen ik weer begon, deed ik na drie weken trainen weer mee aan de eerste wedstrijd en werd ik direct weer eerste. Er was alleen wel een risico, want als ik er verkeerd op zou vallen, dan was er ook een mogelijkheid dat ze er niks meer aan konden doen en moest mijn pols vastgezet worden.
Op dat moment heb ik afgesproken met mijn coaches dat ik nog op één groot event zou rijden en dan zou stoppen. Het WK 2016 in Novara werd mijn laatste keer.
“In de top 10 van beste schaatssters van de wereld komen was voor mij een GE-WEL-DIG moment“ – Sylvia Pistorius
Ik was al een aantal jaar coach van het roldansen, toen ik van een aantal mensen te horen kreeg dat het ook echt iets voor mij zou zijn. Ik had het zelf nog nooit beoefend, maar ben het toen één jaar gaan proberen. In februari 2017 ben ik begonnen en het ging echt super, want ik eindigde meteen in de top 10: zevende en negende van de wereld en vijfde van Europa.
Ik weet nog dat ik een aantal jaar geleden een interview had met een journalist, die mij vroeg wat mijn grootste droom was en dat ik zei: “Ja, die heb ik wel, maar die kan eigenlijk nooit uitkomen: in de top 10 van beste schaatssters van de wereld komen”. Dus voor mij was dat een GE-WEL-DIG moment.
Maakt het jou uit dat er relatief weinig media-aandacht is voor jouw sport?
Kunstrolschaatsen is een mooie en bijzondere sport, waar ik heel veel energie, tijd en geld in steek. Net als bij alle topsport geldt, dat wanneer je op hoog niveau de sport beoefent, je er veel in investeert. Het is dan jammer, dat we er zo weinig aandacht voor terugkrijgen.
Een internationale top 10 behalen is in welke sport dan ook een prestatie op zich. Ook hebben we in Nederland een aantal jonge talenten, die internationaal al podiumprijzen winnen. Dus ook voor de toekomst ziet het er belovend uit voor Nederland.
“Voor mijn derde verjaardag kreeg ik mijn eerste paar echte rolschaatsen en was ik officieel lid“ – Sylvia Pistorius
Maar ik houd echt van mijn sport en dan neem je op de koop toe dat er weinig aandacht voor is. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn oudere zussen Kim en Debbie zaten al op rolschaatsen. Ik ging altijd mee en al snel namen ze mij ook mee de baan op met mijn plastic rolschaatsjes. Voor mijn derde verjaardag kreeg ik mijn eerste paar echte rolschaatsen en was ik officieel lid.
Mijn oma heeft altijd gezegd dat ik moest gaan ijsschaatsen, want dan kwam ik nog op TV. Dat is het niet geworden, maar ze was al die jaren altijd supertrots en elke keer als ik had gewonnen op het NK, dan hing de vlag en de knuffelbeer met een rolschaatspakje buiten!
Welke prestaties heb je behaald?
Ik ben 17 keer Nederlands kampioen geworden, waarvan 16 keer op rij; 12x vrijrijden en 4x roldansen senioren. Ik ben in 2021 eerste geworden op de Filipinni. Daar ben ik heel trots op, want daar won ik ook van de nummer 2 van de wereld. In Duitsland, tijdens de German Cup, eindigde ik op de derde plek, vlak naast de nummer 1 en 2 van de wereld.
Dat zijn echt momenten die ik niet snel zal vergeten. Onze sport is natuurlijk een momentopname; je hebt twee momenten om jezelf te laten zien en bewijzen: tijdens de Styledance en de Freedance.
Top 10 van de wereld op het superhoge niveau in 2021 was een mooie afsluiter. Tijdens mijn vrije dans behaalde ik ook alle onderdelen met level 4; dat is technisch het hoogste wat je kan krijgen.
Hoe ziet jouw begeleiding eruit?
Mijn coach is oud-wereldkampioen Alessandro Spigai. Hij is echt een voorbeeld voor mij. Ik was afgelopen jaren heel veel in het buitenland, met name in Italië. Elk jaar ging ik daar zo’n zeven keer naar toe om mijn dansen te maken. De choreografie wordt ook door Alessandro Spigai gedaan. Ik leer heel veel van deze coach en ik volg graag zijn richting.
Hoe vond je het Johan Cruyff College?
Ik heb een leuke tijd gehad op het Johan Cruyff College Roosendaal. De meeste dachten dat het mij niet zou gaan lukken, omdat ik nooit zo geïnteresseerd was in school, maar op het Johan Cruyff College houden ze echt rekening met je sport en dat hielp veel.
“Nu ben ik zelf ook gestart als ZZP dus komt alle marketingstof ook goed van pas!” – Sylvia Pistorius
Je moet wel zelf goed plannen en zorgen dat je je deadlines haalt. Dat was natuurlijk wel eens moeilijk, maar gelukkig had ik een goede band met iedereen, die je helpen met plannen en in onderling overleg is dit mooi gelukt en heb ik mijn diploma gehaald. Nu ik zelf ben gestart als ZZP’er komt alle marketing ook goed van pas!
Wat zijn de komende tijd je doelen?
Momenteel ziet mijn leven er heel anders uit. Ik ben gestopt met het solo-roldansen. Afgelopen jaren was ik werkzaam bij tante Louise als dagbestedingscoach.
“Ik hoop een aantal winnende leerlingen op internationaal niveau te kunnen brengen” – Sylvia Pistorius
Ik geef nu veel les en heb ik ervoor gekozen te gaan doen wat ik heel graag doe: het beste uit de meiden en heren halen en hopelijk een paar goede schaatsers voor de toekomst maken, in samenwerking met andere coaches. Als schaatser heb ik dus geen doelen meer, maar als coach hoop ik een aantal winnende leerlingen op internationaal niveau te kunnen brengen.