Dennis Borst
25 September 2021Larry ten Voorde
2 February 2022Aan de slag in China als schermdocent en -coach
Randy Postma, alumnus Johan Cruyff College, kreeg een baan aangeboden in Chongqing in China, waar hij volop bezig is met zijn sport schermen
Randy Postma studeerde in 2019 af aan het Johan Cruyff College Amsterdam, waar hij Sport & Coaching studeerde. Tijdens zijn studietijd ontwikkelde hij een loopbaan in de niet alledaagse sport schermen en deed hij mee aan NK's, EK's en WK's. Hij werd vier keer Nederlands Kampioen. Kort na een heftige periode in zijn leven door de ziekte van Pfeiffer, kreeg hij in 2019 een baan aangeboden als schermleraar en -coach in China.
Welk werk heb je precies gevonden in China?
Ik woon en werk in Chongqing, dat ligt middenin China. Ik ben hier fulltime schermleraar op een privéschool. De baan werd me aangeboden en ik pakte de kans gelijk met beide handen aan. Het kwam perfect uit, omdat ik net een periode met de ziekte van Pfeiffer had afgesloten.
Op deze school ben ik de organisator van het programma. Dat betekent dat ik – afhankelijk van het semester – tussen de 60 en 100 leerlingen coach in schermen. Daarnaast begeleid ik hen op toernooien en verzorg ik de communicatie tussen ouders en school.
In welk opzicht is de Chinese cultuur vooral anders van de onze?
Er is niks, maar ook echt niks wat je kan voorbereiden om hier in China te gaan wonen en werken. Ik ben hier nu twee jaar en het verbaasd me nog steeds hoe bepaalde dingen hier gaan, qua sport maar ook qua werken.
“Er is niks, maar ook echt niks wat je kan voorbereiden om in China te gaan wonen en werken” – Randy Postma
Misschien wel het belangrijkste verschil met Nederland, is dat wij ervan houden om alles heel efficiënt te doen, misschien soms zelfs wel té efficiënt. Hier zal elke Nederlander opvallen, dat ze in China extreem hard werken, alleen niet altijd even efficiënt. Dat is voor mij als Nederlander heel moeilijk wennen, om dat te accepteren.
Laatst was ik zo gefrustreerd over hoe slecht bepaalde dingen geregeld werden, dat ik een vriend in Shanghai belde, om stoom af te blazen en het erover te hebben. Na een paar minuten in het gesprek zei hij opeens “TIC”. Ik was verbaasd en vroeg wat hij bedoelde. “This Is China”, antwoordde hij droog, wat eigenlijk perfect weergaf hoe het daadwerkelijk kan zijn hier soms.
Houd je ook doelstellingen in je sport?
Absoluut! Ik ga een poging wagen om naar de Olympische Spelen in Parijs te gaan. Het gaat niet makkelijk zijn om dit buiten Europa te realiseren, maar toch ga ik het proberen. Ik heb straks een heel goed team om mij heen en ik wil proberen om dit te behalen.“Ik ga een poging wagen om naar de Olympische Spelen te gaan" – Randy Postma
Vooralsnog is het afwachten wat er met Covid gaat gebeuren. Op dit moment (begin 2022) heeft China nog een zero-covid policy. Dit betekent dat ik niet naar wereldbekers toe kan gaan zonder twee a drie weken in een quarantaine hotel te zitten.
Je gaf aan dat de ziekte van Pfeiffer een keerpunt was. Hoe precies?
Als sporter heeft mij die ziekte enorm hard geraakt. Ik kwam soms na trainingen thuis en mijn hele lichaam begon dan voor 10 à 15 minuten te trillen. Op een gegeven moment zei mijn lichaam “dit is genoeg”. Ik begon daardoor aan mijzelf te twijfelen, waarom bepaalde dingen niet gewoon meer gingen.“Als persoon heeft de ziekte mij doen nadenken, wie ik ben buiten de sport om” – Randy Postma
Als persoon zette die periode mij ook tot nadenken, wie ik ben buiten de sport om. Ik beoefen het schermen al sinds m’n achtste. Het vormt een belangrijk deel van mijn leven. Uiteindelijk ben ik toch tot de conclusie gekomen dat schermen echt mijn sport is. Daarmee wil ik doorgaan, als sporter en als coach. Het aanbod vanuit China kwam dus op een perfect moment.
Tijdens je studie, had je veel successen in het schermen. Hoe heb je die tijd beleefd?
Tijdens mijn tijd op het Johan Cruyff College Amsterdam ben ik inderdaad vier maal Nederlands kampioen geworden. Ik ben het docententeam oprecht heel dankbaar voor de mogelijkheden die ik kreeg qua ondersteuning in mijn voorbereiding, niet alleen voor de NK's, maar ook voor de EK's en WK's. Ik kreeg bijvoorbeeld de mogelijkheid om mijn voorbereiding in Boedapest te doen. Het niveau van de sport is daar vele malen hoger. Het was voor mij een kans om met een topteam van schermers en coach te trainen.
De deadlines voor school heb ik altijd proberen te halen. Het was ook één van mijn prioriteiten om alles op tijd af te ronden. Voor die deadlines van opdrachten - het juist plannen ervan en zo - ben je zelf verantwoordelijk. Als je dat zelf actief oppakt, dan was er altijd veel mogelijk, zoals het verlengen van deadlines, aanpassen van data voor opdrachten waar ik fysiek aanwezig voor moest zijn, of het afnemen van examens op een ander moment.
“Docenten begrijpen het als je bijvoorbeeld vermoeid bent na een intensief sporttoernooi. Dat stukje begrip heeft me enorm geholpen” – Randy Postma
Het verschil van studeren op het Johan Cruyff College en een andere opleiding, is dat de docenten de sporter beter begrijpen, bijvoorbeeld dat je soms vermoeid kan zijn na een intensief sporttoernooi. Toen ik uit Canada of Argentinië terugkwam bijvoorbeeld, koos ik er bewust voor om een uur langer in bed te blijven liggen voor herstel, in plaatst van direct op de studie te focussen. Ik denk dat veel scholen dit zien als “de kantjes eraf lopen”, maar bij het Johan Cruyff College merkte je dat er begrip voor was, zolang ik daarna wel 110% inzet toonde tijdens de tijd dat ik wel aanwezig was. Mij heeft dat stukje begrip enorm geholpen.
Op het moment dat ik Nederlands kampioen werd bij de senioren was één van mijn docenten zelfs aanwezig om mij aan te moedigen. Ik denk dat er geen andere opleiding is waar docenten zo erg meeleven met de studenten!
In hoeverre was het lastig om je sportloopbaan te combineren met een fulltime studie?
Een uitdaging voor de docenten vooral, die mij begeleidden. Ik zat bijna elk weekend ergens in het buitenland, wat bij veel van mijn klasgenoten anders was. Ik heb oprecht genoten van mijn tijd op het Johan Cruyff College Amsterdam en ik ben blij dat ik ook de docenten de kans heb gegeven, om met deze sport kennis te maken.
Zijn er vaardigheden die je via schermen ontwikkelde, die ook handig waren bij studeren?
Ik denk niet dat schermen en studeren heel veel met elkaar te maken hebben. Het enige waar ik aan kan denken is het vijf stappen vooruitdenken. Ik denk dat topsport mij wel vaardigheden heeft doen ontwikkelen, zoals discipline en doorzetten, wat ook handig is bij studeren.
Ten slotte, hoe was het om als enige schermer, met andere sporters te studeren?
In mijn klas op het Johan Cruyff College Amsterdam was er enorm veel diversiteit in sport. Dat zorgde ervoor, dat er veel interesse was in elkaars sporten. In het algemeen is er heel weinig kennis van schermen. Veel mensen denken “oh, dat doe ik wel even”. Tijdens de opleiding kreeg ik de mogelijkheid om een clinic schermen te geven. Het was stiekem toch wel genieten om allemaal topsporters te zien schermen, terwijl ze 0 punten maakten.