Danaid Prinsen
27 June 2021Steyn van Driessel
5 September 2021Toproeier Melvin Twellaar won met Stef Broenink zilver in de dubbeltwee tijdens de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Hij studeerde in 2018 af aan het Johan Cruyff College en koos daarna voor een vervolgstudie in het hbo. h2>
Melvin verruilde zijn vertrouwde Groningse leven voor een nieuw roeiavontuur in Amsterdam en behaalde met Stef Broenink een zilveren medaille op de Olympische Spelen van Tokyo. Wat waren de voordelen en uitdagingen bij zo’n next step in het leven van dit roeitalent?
Hoe ziet je leven in Amsterdam er uit?
De dagen zijn bijna helemaal vol gepland. Normaal start ik ‘s ochtend met een lange roeitraining over de Amstel en daarna volg ik college. Dan heb ik krachttraining roeien of fietsen. En ’s avonds moet ik vaak de lessen voorbereiden voor de volgende dag. Het zijn drukbezette dagen en tijdens het roeiseizoen wordt het nog drukker, omdat er dan drie keer per dag getraind wordt.Het is duidelijk dat roeien al je dagen vult. Hoe houd je dat vol?
Toen ik een jaar of 12 was begon ik met roeien bij roeivereniging De Hunze. Na een paar jaar werd mijn roeimaatje Luuk Adema ook lid. Ik kan me nog herinneren dat ik het lastig vond dat een nieuw lid zo snel al net zo hard ging als ik. Uiteindelijk roeiden we samen het Jeugd EK en bij het WK onder de 23 jaar in Poznan behaalden we zilver. Dat was één van de grootste succesen die we behaald hebben en als je zo’n prestatie neerzet, blijft er een drang naar meer.Roeien is een prachtige sport waarin ik nooit uitgeleerd raak. De ontspanning tijdens de ochtendtrainingen is mooi. Ik vind het gevoel na een zware training ook heerlijk. Dan heb je die training toch maar weer even gedaan! Ook het teamgevoel en je trainingsgroep zijn ononteerlijk. Het is hard werken, maar je merkt dan wel dat je beter wordt. Al het werk heeft geresulteerd in mooie internationale wedstrijden op het hoogste niveau.
Eerlijk gezegd dacht ik dat de Olympische Spelen in Tokyo nog wat vroeg kwamen, maar we behaalden zilver en voor een roeier ben ik nog relatief jong. Ik kan dus nog even mee en hoop dat mijn ontwikkeling doorgaat.
Welke rol heeft het Johan Cruyff College gespeeld om dit allemaal te bereiken?
Het Johan Cruyff College Groningen is heel goed te combineren met je sport. Wat mij vooral bij is gebleven aan deze tijd zijn de supergoede docenten. Zij staan altijd achter je en helpen je waar nodig. Veel van hen hebben zelf ook op hoog niveau aan sport gedaan. Zij kunnen daardoor zowel voor je school, als voor je sport waardevol advies geven. In goed overleg is er heel veel mogelijk, maar je moet wel zelf de planning maken!
Samen studeren met medestudenten was voor mij wel lastig. Vooral in het laatste jaar, omdat ik toen al vaak in Amsterdam moest trainen. Maar het contact was goed, omdat je allemaal studeert en sport en het leuk was om te zien dat iedereen er met de volle 100% voor gaat. Ik volg sommige oud-klasgenoten nog steeds, zoals Robin Ciric in het kickboxen. Het is heel goed om als roeier met dit soort sporters in de klas te hebben gezeten.
Johan Cruijff was natuurlijk een geweldige sporter. En wat hij voor de Nederlandse sport betekende –en nog steeds betekent– was fantastisch. Zijn passie om sporters te helpen met een opleiding, zoals het Johan Cruyff College, was ook bijzonder. Hij zei: “Winnen doe je met z´n allen”, en zo is het! Achter een overwinning staat niet alleen de sporter. Ook de coach bijvoorbeeld, die in mijn geval helemaal vrijwillig, negen keer per week langs de kant coacht! Er zit altijd meer achter een overwinning dan je denkt!