Studieadviseur en docent Joyce van Kooten gaat in op de studiecoaching van topsporters en de uitdagingen waarmee zij en de allerbesten in sport mee te maken hebben, om de combinatie topsport en studie te realiseren. Als toelichting op die complexe praktijk, vertelt de topvolleybalster Myrthe Schoot waarom zij jaren geleden moest besluiten de studie stop te zetten en waarom zij recentelijk die weer opgepakt heeft en hoe dat bevalt. Ze is een volleybal routinier die op het hoogste internationale niveau presteert en derdejaarsstudent aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam.
Joyce is sinds 2007 betrokken aan de Johan Cruyff Academy bij het (door)ontwikkelen van het onderwijsaanbod voor topsporters. Daarbij streeft zij met het team naar de meest ideale combinatie van topsport met de fulltime hbo-studie Sportmarketing, een richting van Commerciële Economie. De vestigingen van de Johan Cruyff Academy in Amsterdam, Groningen en Tilburg bieden in de studiebegeleiding maatwerk voor elke student-sporter die er studeert.
---
Dit artikel is het laatste uit een reeks van drie. In het eerste deel ging Joyce van Kooten in op de uitgangspunten van studiecoaching van topsporters en de essentiële succesfactoren en in deel 2 ging zij in op studiecoaching en diversiteit in sport en tussen sporters.
Jawel, het is goed vertaalbaar naar studie. Het grootste verschil zit hem vaak – en dat is ook meteen de meest belangrijke – de motivatie. Sport staat voor topsporters echt op één! Een studie willen, is niet hetzelfde als een passie ergens voor voelen - sport in ons geval - en er ook echt voor gaan.
“De motivatie maakt vaak het grootste verschil. Iets willen is niet hetzelfde als ergens echt voor gaan” – Joyce van Kooten
Studeren vereist ook andere skills dan sporten natuurlijk. Je moet er zin in hebben en nieuwsgierig zijn naar het onderwerp, om er mee aan de slag te gaan. Omdat topsporters soms minimaal kunnen investeren in de studie, merk je dat zij ook niet altijd doorhebben hoe leuk het kan zijn. Dat ontdekken ze vaak pas op het moment dat ze er dieper induiken.
“Topsporters merken vaak pas later in de studie, hoe leuk sportmarketing kan zijn” – Joyce van Kooten
De onderlinge relatie is wat dat betreft belangrijk. Het feit dat zij als sporters samen studeren, zorgt voor verbinding en betrokkenheid. Ze snappen elkaars situatie en zijn dan vaak meer bereid op bepaalde momenten elkaar te helpen, of samen naar creatieve oplossingen te zoeken.
Uiteraard moet je ervoor waken om meeliftgedrag te stimuleren en hen ook leren daarmee om te gaan. Maar het feit dat zij de projecten samen aan kunnen gaan, zien wij – en zijzelf volgens de evaluaties overigens ook – als een grote meerwaarde van de Johan Cruyff Academy.
Ontwikkelingsgerichtheid: kunnen reflecteren op eigen gedrag, ontwikkeldoelen kunnen stellen en bereid zijn hard te werken om steeds beter te worden en te blijven leren.
Joyce van Kooten, docent en studiecoach Johan Cruyff Academy Amsterdam
“Een misvatting is, dat er bij een blessure altijd tijd vrijkomt voor studie” – Joyce van Kooten
“De meeste sporters kunnen de combinatie sport-studie het beste in een flow volhouden, maar er zijn ook uitzonderingen” – Joyce van Kooten
“Negen van de tien keer geldt: als het in de sport niet goed gaat, heeft dat invloed op studievoortgang” – Joyce van Kooten
“Vaak probeer ik sporters bij te brengen dat zelfstandigheid niet hetzelfde is als de dingen alleen willen doen” – Joyce van Kooten
“Johan Cruijff legde ook de nadruk op teamwerk: 'Alleen kan je niets, maar samen kan je alles!'” – Joyce van Kooten
Veel studenten studeren af terwijl zij geen topsporter meer zijn. Zij hoeven de opleiding niet te verlaten. Want dat is precies wat Johan Cruijff wilde en daarom is het onderdeel van de missie van de Johan Cruyff Academy: we zorgen ervoor dat sporters een productieve toekomst hebben, juist ook ná de sportcarrière.
“Sporters hoeven de opleiding niet te verlaten als ze stoppen met sport. Onze missie is juist dat zij een productieve toekomst hebben ná hun sport, zoals Johan Cruijff het wilde" – Joyce van Kooten
Het stoppen kan veel verschillende redenen hebben en op veel momenten in iemands leven plaatsvinden: mentaal klaar zijn met topsport, geblesseerd geraakt zijn, over de eigen top heen zijn, noem maar op.
In al die gevallen kiezen zij er dan voor om hun focus te verleggen en zien wij doorgaans dat zij het heel goed gaan doen in de studie en echt gaan toewerken naar een maatschappelijke carrière. Ook dat is heel mooi om te zien en te mogen begeleiden, in beide gevallen zijn ze namelijk bezig met het worden van een young professional.
Jawel, maar soms kan het gewoon niet anders. Er is ook bijna altijd wel een manier te vinden om later, of op andere wijze, alsnog een diploma of certificaat te behalen. Die optie geef ik hen altijd mee. Meestal zijn zij nog heel jong en dan kunnen zij een studie later oppakken. Wel proberen wij de student-sporter aan ons te blijven binden, zodat van uitstel geen afstel komt. Ik probeer hen bijvoorbeeld altijd even te feliciteren, als ik zie dat zij sportsuccessen boeken.
“Een studie heeft alleen zin, als zij zelf de wil en inzet tonen om het te willen halen" – Joyce van Kooten
Als de sportdruk toeneemt en studie-uitval komt in beeld, dan gaan wij individueel het gesprek aan en dan komt altijd de vraag op tafel: ‘wil je de studie echt?’ Want het heeft alleen zin als zij zelf de wil en inzet tonen om de studie te willen halen. Als het teveel een strijd wordt, gaat het ten koste van de kostbare tijd die zij hebben om te genieten van hun sportsucces.
“Wij benadrukken vaak om te blijven kijken naar wat zij wél gedaan hebben en hoe knap dat is" – Joyce van Kooten
“Een groot deel van ons succes, komt voort uit de verbinding door sport" – Joyce van Kooten
“We stimuleren de studenten om kritisch naar hun eigen sportcontext te kijken" – Joyce van Kooten
“Sport biedt een mooie omgeving om de vaardigheden die zij later nodig hebben te oefenen" – Joyce van Kooten
België-Nederland, Myrthe Schoot #9 (2 aug. 2019). Foto: Ronald Hoogendoorn
Misschien wel. Ik ben voorstander van modulair onderwijs, dat een hbo-studie meer een zelf samen te stellen pakket wordt, zowel op inhoud als timing, zodat je nog flexibeler bent wanneer en hoeveel studielast je oppakt.Daar gaat het in de toekomst van het hbo wel heen verwacht ik, maar zo ver zijn we nog niet.
En daarnaast kunnen we, denk ik, nog meer inzetten op loopbaanbegeleiding bij de gehele carrière van de topsporter, van binnenkomst aan de opleiding tot enige tijd erna.
Ik geef hierbij een aantal suggesties:
---
Dit artikel is het laatste uit een reeks van drie. In het eerste deel ging Joyce van Kooten in op de uitgangspunten van studiecoaching van topsporters en de essentiële succesfactoren en in deel 2 ging zij in op studiecoaching en diversiteit in sport en tussen sporters.
Joyce van Kooten is studieadviseur en docent aan de Johan Cruyff Academy Amsterdam aan de Hogeschool van Amsterdam. Als studieadviseur is ze verantwoordelijk voor de in- en doorstroom van de studenten. Daarbij streeft zij met haar collega’s naar een ideale sport en studie-combinatie voor elke student-sporter. Daarnaast is ze docent Personal Branding en Communicatieve Vaardigheden, waar studerende topsporters inzicht vergaren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en faciliteert ze het delen van kennis tussen de drie Johan Cruyff Academies. Joyce was consultant Werving en Selectie en Management Development in het bedrijfsleven, bij KPN en TNO. Vanuit haar bedrijf Joynyou werkt ze als persoonlijk coach voor de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute in Amsterdam, helpt zij bij het delen van onderwijs tussen de drie Johan Cruyff Academies en is zij docent bij de Engelstalige, online modules ‘Leadership’ en ‘People Management’ van het Johan Cruyff Institute in Barcelona. Haar ambitie is met haar eigen bedrijf (nog meer) bij te dragen aan projecten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en zelfregulatie van jonge sporters.
Master in Coaching
Eén van de opleidingen die Joyce volgde en waar zij nu personal coach is van studenten, is de Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute Amsterdam. Dit 10-maanden durende studieprogramma is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het toepassen van tactische en technische kennis. Het gaat om het managen van jezelf, de spelers/medewerkers, het team en de omgeving. Immers, je bent alleen in staat anderen te coachen, als je jezelf kan coachen. Klik hier voor meer informatie.