Luca Hendriks
2 April 2022Sylvia Pistorius
15 April 2022Inlineskater met internationale ambities
Coverfoto: Thijs Tel
Jaro Frijn, alumnus Johan Cruyff College, staat hoog op de wereldranglijst van het inlineskaten, doordat hij het –aldus hemzelf– simpelweg gewoon heel erg leuk vindt
Jaro Frijn studeerde in 2017 af aan het Johan Cruyff College Amsterdam waar hij Sport & Business volgde en hij staat momenteel vierde op de wereldranglijst van het inlineskaten. Tijdens zijn studietijd kreeg hij de kans om zichzelf verder te ontwikkelen in zijn sport. “Ik ben vooral zover gekomen omdat ik het gewoon heel erg leuk vind”, aldus Jaro, “en daardoor ben ik elke dag op de skatebaan te vinden. De vrijheid die ik erin kwijt kan spreekt me aan. Met vallen en opstaan ben ik zo ver gekomen, want ik ben ook iemand die niet zo snel opgeeft. Als ik bij een truc goed wil landen, dan ga ik door tot ik bij die truc ook echt goed land. Daar doe ik dan alles voor. En zo heb ik eigenlijk ook mijn mbo-diploma gehaald.” We spraken met hem over zijn sport en studietijd.
Is inlineskaten met skateboarden te vergelijken?
Het zijn beide urban sports, maar het is eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. We nemen geen dingen van elkaar over. ‘Tuurlijk, we zijn soms op hetzelfde skatepark te vinden, maar wij inlineskaters houden vaak van groot, hoog en vliegen. Bij skateboarden heb ik het gevoel dat het toch wat meer technisch is. Het is natuurlijk wel hetzelfde wereldje. Dus het hangt wel samen, maar ook weer niet.
“Inlineskaten is echt een sport die aan het groeien is. Ik hoop dat het een Olympische sport wordt, net als skateboarden” – Jaro Frijn
Als je kijkt naar het skateboarden, het BMX’en en het inlineskaten, dan is daar de cultuur gewoon heel anders, dan –om het zo maar even te zeggen– het bekende voetbal. Bij een wedstrijd zijn we één grote familie, maar zodra we op de skatebaan staan gaat er een knop om naar de focus. Dan gaat iedereen voor de winst. Het is echt een sport die aan het groeien is en die stappen maakt. Ik hoop heel erg dat het ooit een Olympische sport wordt, net als skateboarden.
Waarop ben je het meest trots?
Dat ik me in 2019 geplaatst heb op nummer 4 van het wereldklassement. Wij hadden maar drie stops, in Japan, China en Frankrijk. Daar moest je alles laten zien. Ik ben trots op het algemene plaatje, hoe ik dat jaar heb gepresteerd en daardoor hoog op de internationale ranglijst kwam, terwijl ik nog maar 19 jaar was.
“Het is echt een sport die aan het groeien is, en die stappen maakt en ik hoop heel erg dat het ooit een Olympische sport word” – Jaro Frijn
De wedstrijden in China en Japan zijn me ook het meest bijgebleven. Dat zijn gewoon hele gave landen met een hele andere cultuur. Om daar dan heen te gaan en om dat dan voor je sport te doen, dat is een hele bijzondere en mooie ervaring.
Ook hebben we met een skateshow die ‘Mind the Gap’ heet op het festival van Slam! FM Koningsdag event gestaan. Hier hebben wij mogen skaten terwijl DJ Hardwell aan het draaien was, dus dat was ook een hele bijzondere ervaring (zie promovideo hieronder).
Doe je vaker dergelijke spectaculaire activiteiten?
Ik vind het heel leuk om dingen voor de televisie te doen. Ik heb nu, denk ik, een jaar of zes meegedaan aan het televisieprogramma ‘Checkpoint’.
Ik houd ervan om voor de camera te staan. En ook het spelen in commercials vind ik leuk om te doen. Dus dat is zeker nog een ambitie van mij.
Hoe vond je het Johan Cruyff College?
In eerste instantie was ik heel erg aan het twijfelen of ik wel door wilde gaan met school, aangezien ik het zo druk had met mijn sport. Ik ben toen toch maar gaan kijken welke school het beste bij mij zou passen. Toen ik het Johan Cruyff College gevonden had – een school die zoveel rekening houdt met de sport zoals zij dat doen – was ik snel verkocht. Ik heb een hele positieve ervaring gehad met het Johan Cruyff College Amsterdam, mede omdat ze gewoon heel goed snappen dat bij sporters de sport op nummer één staat en de studie op nummer twee. Dat gaf gewoon een heel veilig en rustgevend gevoel.
“Op het Johan Cruyff College snappen ze dat bij sporters de sport op nummer één staat en school op nummer twee. Dat gaf een veilig en rustgevend gevoel” – Jaro Frijn
Ik heb op het Johan Cruyff College Amsterdam goed leren plannen. Ik was best wel chaotisch –en dat ben ik soms nog steeds– maar op het Johan Cruyff College werd er toch wel op gehamerd omdat je het soms zo druk hebt met je school en je sport en het leren en alles eromheen, dat plannen heel erg belangrijk is.
Heb je via inlineskaten vaardigheden ontwikkeld, die ook handig waren tijdens je studie?
Ik denk toch wel het letterlijk leren met vallen en opstaan. Ik vind het lastig om te leren, maar als het de eerste keer niet lukt, dan lukt het misschien wel de tweede keer. Dat heb ik heel erg geleerd in mijn sport. En dat heb ik zo meegenomen naar mijn studie.
Wat zijn de komende tijd je doelen?
Mijn prioriteit is om te herstellen van een blessure, maar helaas gaat dit nog wel even duren. Ik heb mijn voorste kruisband gescheurd tijdens het NK. Herstellen gaat goed, maar het is een lang proces dat met ups en downs gaat.
Ik hoop dat ik februari 2023 weer mijn eerste wedstrijd kan skaten. Als ik even verder kijk dan alleen mijn blessure, dan zou ik het heel tof vinden als het inlineskaten een Olympische sport wordt. Dan krijg het ook meer aandacht, want dat verdient het eigenlijk wel, vind ik.